Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»: Απεργούν για 12η μέρα ζητώντας τα δεδουλευμένα

Στο πλευρό τους από την πρώτη μέρα η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Στις πύλες του εργοστασίου, περιφρουρώντας την απεργιακή τους κινητοποίηση, βρέθηκαν και χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σήμερα, 12η μέρα απεργίας, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του εργοστασίου, όπου και θα εξετάσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, κι ενώ η εργοδοσία εμμένει στον εμπαιγμό απέναντί τους και ταυτόχρονα εντείνει τις πιέσεις της προς τους εργαζόμενους για να σταματήσουν την απεργία.
Η εταιρεία, αν και χρωστά συνολικά τρεις μήνες δεδουλευμένων στους εργαζόμενους - και ήδη «τρέχει» και ο τέταρτος - δεσμεύεται μόνο για την αποπληρωμή του ενός μήνα, ενώ για τους υπόλοιπους δε βάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών στον «Ρ», διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης πηγαίνουν στην πύλη όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τους λένε ότι μόνο αν λήξουν την απεργία μπορεί να πληρωθούν.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια εργαζόμενου στον «Ρ», ο οποίος σημείωσε πως ακόμη κι αν πληρωθούν ολόκληρο τον ένα μήνα όλα αυτά τα λεφτά θα πάνε για να «κλείσουν τρύπες» στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Κατ' επέκταση, επισημαίνει, είναι απαραίτητο να μπει χρονοδιάγραμμα ώστε οι επόμενες πληρωμές να είναι άμεσες. Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και πολλοί απ' αυτούς ζουν με δανεικά, όπως μας λένε.
Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε πως η αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» ανήκει στον πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο Δαυίδ («Coca - Cola», 3E κ.λπ.), ο οποίος ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχει ξεκινήσει συνολικότερη αναδιάταξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με το κλείσιμο δύο μονάδων της COCA - COLA σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα είχε προχωρήσει και σε εκατοντάδες (πάνω από 300) απολύσεις στην επιχείρηση με τη μορφή εθελουσίας εξόδου. Αλλά και στην «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» ο όμιλος ακολουθεί την τακτική της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων.
Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στον «Ρ», υπογράμμισε: «Κατ' εμάς πρέπει να πάρει θέση το υπουργείο Εργασίας. Δεν μπορεί να βγαίνει και να μιλά για το δικαίωμα στην εργασία στη "Χαλυβουργία". Κι εμείς ρωτάμε: Ποιο δικαίωμα στην εργασία, όταν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μια εταιρεία πολυεθνική είναι απλήρωτοι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα;».