Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ: Υπέγραψαν μείωση μισθών 15% και στα Ζαχαρώδη

Να μη σκύψουν το κεφάλι καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής
Με μια ... πρωτόγνωρη απόδοση τιμών στους εργοδότες βιομήχανους συνοδεύει η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ), την υπογραφή της νέας κατάπτυστης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργατοτεχνικό προσωπικό των πάσης φύσεως εργαστηρίων ζαχαρωδών προϊόντων, με μείωση στους βασικούς μισθούς ύψους 15% και πάγωμα των τριετιών για ένα χρόνο.
Ως πρόσχημα για το ... λιβανιστήρι στους βιομήχανους, η ηγεσία της ΠΟΕΕΥΤΕ χρησιμοποιεί το γεγονός ότι τη σύμβαση των Ζαχαρωδών κατήγγειλε η μία απ' τις δύο εργοδοτικές οργανώσεις, αυτή που ανήκει στη ΓΣΕΒΕΕ και όχι εκείνη που ανήκει στο ΣΕΒ. Γράφει, χαρακτηριστικά, η ΠΟΕΕΥΤΕ στο σχετικό δελτίο Τύπου: «Θέλουμε να τιμήσουμε τη μόνη εργοδοτική Οργάνωση στον κλάδο μας και τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Λαγό, που παρά την οικονομική κρίση σεβάστηκε την υπογραφή της και δεν κατήγγειλε πρόωρα την κλαδική σύμβαση Ζαχαρωδών. (...) Νέοι καιροί - νέα ήθη, οι βιομήχανοι επιδεικνύουν κοινωνική ευθύνη και οι "μικροί" της ΓΣΕΒΕΕ παρέα με τους μεγαλοξενοδόχους κατάφεραν καθοριστικό πλήγμα στις αποδοχές των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο βάθεμα της ύφεσης» (σ.σ.: η υπογράμμιση του «Ρ»).
Αμεση ήταν η απάντηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μη σκύψουν το κεφάλι και να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας και κυβερνητικών συνδικαλιστών. «Το γεγονός της μη καταγγελίας μιας ΣΣΕ από εργοδότες - ιδιαίτερα από βιομήχανους - όχι μόνο δεν επιδεικνύει κοινωνική ευθύνη από μέρους τους, αλλά εντάσσεται στην τακτική τους να κάνουν χρήση όλων των αντεργατικών νόμων που τους χάρισαν οι κυβερνήσεις, χωρίς να χρειάζονται στην παρούσα φάση τη συνδρομή της Ομοσπονδίας για να μειώσουν τους έτσι κι αλλιώς πενιχρούς μισθούς και μεροκάματα των εργαζομένων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.
Και τονίζει: «Καμιά έκπληξη δεν πρέπει να προκαλούν οι φιλοφρονήσεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προς τους βιομήχανους, αφού είναι πλήρως στοιχισμένοι με τις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και πιστοί στο βρώμικο ρόλο που ανέλαβαν αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους. Είτε υπογράφουν μειώσεις, είτε αφήνουν τις ΣΣΕ να λήγουν με τις γνωστές συνέπειες (ελέω μνημονίου) το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Και στις δυο περιπτώσεις καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα την εξαθλίωση και στην ανεργία. Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για υποταγή στα συμφέροντα της εργοδοσίας και υπονόμευση της ζωής της εργατικής οικογένειας».
Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να μη σκύψουν το κεφάλι. Να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες στο συνδικαλιστικό κίνημα που δεν υπέκυψαν, ούτε έβαλαν νερό στο κρασί τους. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ μέσα από την ενεργή συμμετοχή και δράση στα σωματεία του κλάδου. Με πλαίσιο πάλης που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες κι όχι στη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των εργοδοτών».