Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ: Περικοπές 45% σε πρόληψη και δασοπυρόσβεση!

Τεράστια είναι τα κενά που υπάρχουν στην Πυροσβεστική με ευθύνη της συγκυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα, υπάρχουν 4.000 πραγματικά κενές οργανικές θέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι λείπουν από την πρόληψη και την πυρόσβεση χιλιάδες πυροσβέστες. Σταδιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια μειώνονταν οι οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα ακόμα και οι 4.000 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης που προσλήφθηκαν φέτος, αλλά και οι 1.906 συμβασιούχοι που εντάχθηκαν στην Πυροσβεστική 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να είναι σταγόνα στον ωκεανό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα άδεια - τουλάχιστον για δύο μέρες τη βδομάδα - πυροφυλάκια. Από το γεγονός ότι ανά 8ωρη βάρδια βγαίνουν πλέον 200 πυροσβεστικά οχήματα λιγότερα. Από την επάνδρωση πυροσβεστικών από 2 εργαζόμενους αντί για 3. Την ίδια στιγμή, η περικοπή κονδυλίων - σε ποσοστό 45% τα τελευταία δύο χρόνια - γίνεται εμφανής από τη μη συμμετοχή συμβασιούχων σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών σε επαρχία, τις Κυριακές και τις αργίες, από την απουσία του 20% των οχημάτων τα οποία είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών και από την καθήλωση των ιδιόκτητων ελικοπτέρων της πυροσβεστικής λόγω έλλειψης ... πιλότων.
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, της περικοπής εξόδων, εντάσσεται και η προσπάθεια «αναδιάρθρωσης» του Σώματος που ως αποτέλεσμα θα έχει το κλείσιμο 40 υπηρεσιών, σταθμών και κλιμακίων. Πολιτική επιλογή άκρως επικίνδυνη, αφού θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και των ίδιων των πυροσβεστών που θα αναγκαστούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο!
Ολα αυτά φάνηκαν όταν τα 10 οχήματα της Πυροσβεστικής - ως μόνιμη δύναμη - δεν επαρκούσαν να περιορίσουν τη φωτιά στη Χίο. Οταν οι δασικές αρτηρίες ήταν απροσπέλαστες και οι αντιπυρικές ζώνες δημιουργούνταν όταν πλησίαζε η φωτιά. Οταν στην Κύθνο ένας συμβασιούχος «πάλευε» με εθελοντές να σβήσουν την πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνη. Οταν από τον ασύρματο της Πυροσβεστικής ακουγόταν η φράση «κάντε ό,τι μπορείτε».
Ευθύνη γι' αυτό έχει η συγκυβέρνηση αλλά και οι προηγούνμενες που άφησαν υποβαθμισμένη την Πυροσβεστική, ενώ με την εμπρηστική πολιτική τους εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, οπλίζοντας το χέρι των καταπατητών, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του Γ. Σταμούλη πρόεδρου της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. «Βγήκαμε στη ζητιανιά για καύσιμα και ελαστικά!», είπε και σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν προβλέψιμη, όμως δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Να βρεθούμε οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα με φοβερές ελλείψεις στην καθημερινότητά μας. Από ελαστικά, λάστιχα στα αυτοκίνητα, τα οποία αναγκαστήκαμε να βγούμε στη ζητιανιά για να τα αντικαταστήσουμε που είναι φθαρμένα μέχρι και τις ελλείψεις στα καύσιμα».
Οσον αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου ο Γ. Σταμούλης μίλησε για «εγκληματικά λάθη» σε σχέση με τη διάθεση των σχετικών πιστώσεων. Οπως ανέφερε, «μέχρι και πριν ένα μήνα περίπου δεν είχε δοθεί ένα ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να υλοποιήσει έστω κάποια μέτρα, όπως οι στοιχειώδεις καθαρισμοί των δασών ή η συντήρηση των δασικών δρόμων».