Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία της ΕΕΔΥΕ με αφορμή τα 67 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και ενάντια στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια



Ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός εντείνει τη δράση του με νέα σχέδια ενάντια στους λαούς, έστειλε, χτες, η συγκέντρωση που διοργάνωσε στην Ακρόπολη η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τα 67 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Τα γεγονότα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, όταν οι ΗΠΑ έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, θύμισε ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που έκανε την κεντρική ομιλία. Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τότε, σημείωσε ότι «τώρα ήρθε η σειρά της Συρίας και του Ιράν. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Αμερική και η Γαλλία προέτρεψαν τους διαδηλωτές στη Συρία να χρησιμοποιήσουν όπλα, τους προμήθευαν και τους προμηθεύουν αντιλαϊκά καθεστώτα της περιοχής επιδιώκοντας ευρύτερη επιρροή, καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και κυρίως της Τουρκίας». Δήθεν για την προστασία άοπλων, συμπλήρωσε, «κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, αναζωπυρώνοντας τις θρησκευτικές διαφορές, αυξάνοντας συνεχώς την αιματοχυσία, τις υλικές καταστροφές και την προσφυγιά, βαθαίνοντας και πέρα από τη Συρία τις θρησκευτικές διακρίσεις και εντάσεις. Κατακερματισμός των λαών αντί για ταξική συνείδηση και αλληλεγγύη, μόνο ωφελημένο το κεφάλαιο. Τη Συρία υποστηρίζουν μέχρι τώρα η Ρωσία και η Κίνα προωθώντας δικά τους συμφέροντα. Ανταγωνίζονται τους δυτικούς χωρίς να αποκλείεται να τα βρουν προσωρινά μαζί τους».
Ο Θέμος Στοφορόπουλος υπογράμμισε στη συνέχεια: «Τίποτε, όμως, από αυτά και απολύτως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις στη Συρία και στο Ιράν. Το τι θα γίνει στη Συρία είναι αποκλειστικά υπόθεση του λαού της. Οσο για το Ιράν τα περί πυρηνικών του όπλων δεν είναι καθόλου πειστικά, αν ληφθούν υπόψη και οι αντιφατικές δηλώσεις των Αμερικανών και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας». Επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι μέσα στα σχέδια για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή του Ισραήλ κατά της Συρίας και του Ιράν, λόγω της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας και της δυνητικής χρησιμοποίησης ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας ως πολεμικού εφαλτηρίου. Αυτοί είναι πρόσθετοι λόγοι για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να αποδεσμευτεί από τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ». Τέλος, ο Θ. Στοφορόπουλος τόνισε: «Ο αγώνας για την κατάργηση μνημονίων, δανειακής σύμβασης, εφαρμοστικών νόμων, μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και ο αγώνας ενάντια στις επεμβάσεις είναι δύο μορφές αντίστασης και δύο μορφές επίθεσης του ίδιου εχθρού, του ιμπεριαλισμού, που προσπαθεί να υποδουλώσει και να φτωχύνει τους λαούς για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου».
Μετά την ομιλία ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος απήγγειλε το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Συνδρομή στην ιστορία».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ. Επίσης, η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής και εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΚΕΘΑ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΣΦΕΑ 1967-1974, το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας κ.ά.
Αμέσως μετά ακολούθησε αντιιμπεριαλιστική πορεία μέσω των οδών Αποστόλου Παύλου και Ερμού που κατέληξε στο Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές φώναξαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα: «Τη Χιροσίμα δεν ξεχνάμε, στον ιμπεριαλισμό μ' αγώνες απαντάμε», «Καμία εμπλοκή σε Ιράν - Συρία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Ο ιμπεριαλισμός τη Γη ξαναμοιράζει, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζει» και «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».