Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών

Μέσα στη βδομάδα σχεδιάζουν να ανακοινώσουν επίσημα τα σχετικά μέτρα

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν από τη συγκυβέρνηση οι επικίνδυνες περικοπές στις υπηρεσίες (φαγητό, θέρμανση, ιατρικοί έλεγχοι, παιδαγωγικό προσωπικό, παιδαγωγικό υλικό, καθαριότητα κ.ά.) που παρέχονται στα βρέφη και τα νήπια που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης, σε σχετικές δηλώσεις του, εκτιμώντας ότι τελικά θα απορροφηθεί το 70% με 80% των αιτήσεων.
Οι επιπλέον θέσεις θα προκύψουν από τη μείωση και την υποβάθμιση των παροχών που προσφέρονται σε κάθε παιδί, δηλαδή από τη σημαντική υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται. Με λίγα λόγια σκέφτονται να μοιράσουν το φαΐ ενός παιδιού σε περισσότερα για να μπουν περισσότερα παιδιά στους σταθμούς. Δηλαδή, στην κυριολεξία παίζουν με την υγεία και την ασφάλεια βρεφών και νηπίων. Θυμίζουμε ότι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας με την οποία συναντήθηκε προχτές προβλέπει: Τη μείωση του, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς, κατά 15% για κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς και κατά 50%, για κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Δεν αποκλείεται η ΚΕΔΕ να συνεδριάσει και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκτιμήσει τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας. Από τη μεριά της κυβέρνησης είναι καθαρό πως οι «λύσεις» που αναζητούνται δεν είναι προς όφελος των παιδιών και των αναγκών τους. Το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει τα ίδια τα συνδικάτα που έχουν ευθύνη για την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, για την υπεράσπιση των εργατικών οικογενειών. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί, να νομιμοποιήσει, να ανεχτεί το ενδεχόμενο οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν με συνθήκες που ουσιαστικά θα θέτουν την ασφάλεια των παιδιών σε κίνδυνο. Οι κίνδυνοι που γεννούν οι «λύσεις» της κυβέρνησης, η ανάγκη ειδικά μέσα σε συνθήκες κρίσης όλα τα παιδιά να έχουν θέση σε παιδικό σταθμό και να καταργηθούν τα τροφεία πρέπει να συζητηθούν οργανωμένα στους τόπους δουλειάς. Να γίνουν θέμα συζήτησης σε συνελεύσεις και συσκέψεις που θα οργανώσουν τα συνδικάτα, όπως και όλο το διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσαν τα 24 συνδικάτα προχτές στο υπουργείο Εργασίας.