Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην εργασία

Εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα δίνει η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της
Δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτώντας να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι του προγράμματος βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Το πρόγραμμα στερείται μόνιμης χρηματοδότησης, με κίνδυνο να σταματήσει και να πεταχτούν στο δρόμο. Ταυτόχρονα, παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες, καθώς το πρόγραμμα έχει περάσει στους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατέληξαν στο ξενοδοχείο «INTERCONTINENTAL», όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη. Ο υπουργός, από το βήμα του συνεδρίου, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι και το Μάρτιο του 2013 με τους ίδιους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της να δίνει παρατάσεις στο πρόγραμμα αλλά να μη μονιμοποιεί τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, ο υπουργός δήλωσε πως μέχρι το Μάρτη του 2013 η κυβέρνηση θα επιδιώξει «τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας με τη σύμπραξη των Δήμων και την ισόρροπη παροχή βοήθειας από το υπουργείο Εργασίας. Στόχος μας είναι η εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, π.χ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά και άλλων κινήτρων που θα επιφέρουν ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή στους δικαιούχους».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί, το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μετεξελιχθεί στο πρόγραμμα «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο από 1/1/2015, θα χρηματοδοτείται από την παρακράτηση εισφορών των ασφαλισμένων (η παρακράτηση αυτή θα ξεκινήσει από 1/9/2012). Δηλαδή, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ανταποδοτικά για μια υπηρεσία που θα έπρεπε όχι μόνο να είναι υψηλής ποιότητας, αλλά και να παρέχεται εντελώς δωρεάν.
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά σας μέσα και έξω από τη Βουλή. Θεωρούμε ότι οι προνοιακές δομές δεν πρέπει να καταργηθούν. Χρειάζεται μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους όσοι απασχολούνται εκεί. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, είναι μια κυβέρνηση που συνεχίζει να παίρνει αντιλαϊκά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα. Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή, πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων δεν είναι μονόδρομος. Με την ενότητα, με τη συσπείρωση, με την πάλη, με την ενίσχυση της ταξικής κατεύθυνσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί».
Ο Θανάσης Πατουλιάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αττικής, μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων, επισήμανε: «Το "Βοήθεια στο Σπίτι" πρέπει να ενταχθεί στη δημόσια Υγεία, στη δημόσια Πρόνοια. Πρέπει να έχει μόνιμους εργαζομένους και διεκδικούμε μαζί σας τη μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων. Και γι' αυτό χρειάζεται ένας αγώνας που στόχο θα έχει να περάσει όλη η πολιτική κοινωνικής πρόνοιας στη δημόσια Υγεία. Και σ' αυτό χρειάζεται να φτιάξουμε ένα δικό μας μέτωπο, ένα μέτωπο των εργαζομένων».