Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ: Αστυνομικές δυνάμεις τους «υποδέχτηκαν» στο υπ. Οικονομικών


Με κατεβασμένα ρολά και αστυνομικές δυνάμεις «υποδέχτηκε» χτες η κυβέρνηση στο υπουργείο Οικονομικών τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους στην κινητοποίηση που καλούσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Τα άτομα με αναπηρίες και οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες διαδήλωσαν χτες ενάντια στη μείωση των πενιχρών προνοιακών επιδομάτων, στο κλείσιμο Ειδικών Σχολείων και την επιβολή τροφείων, που κυριολεκτικά οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση, ακόμα και το θάνατο.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αρνιόταν προκλητικά να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, προκαλώντας την οργή τους: «Δεν ζητιανεύουμε! Δεν ήρθαμε εδώ για ρουσφέτια! Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας», ακούγεται από την ντουντούκα, ενώ τα συνθήματα δεν σταματούν λεπτό: «600 δισ. φυλάν στην Ελβετία, κόβουν επιδόματα απ' την αναπηρία», «κουράγιο λαέ, μπορείς να τους νικήσεις, μια άλλη κοινωνία εσύ μπορείς να χτίσεις». Κι ενώ ο υπουργός είχε πληροφορηθεί από προχτές για την κινητοποίηση και τη συνάντηση που ζητούσαν οι αγωνιστικοί φορείς των αναπήρων, αρνείται να συναντηθεί μαζί τους και προσπαθεί να τους κάνει «μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία!
Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους δηλώνουν αποφασισμένοι να συναντηθούν με τον υπουργό και ζητούν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την είσοδο. Παρότι οι δυνάμεις καταστολής είχαν απέναντί τους ανθρώπους με κινητικές, σωματικές και άλλες αναπηρίες, ανθρώπους που με χίλια βάσανα τα βγάζουν πέρα, δε δίστασαν να τους αντιμετωπίσουν με σπρωξίματα, προκειμένου να τους απωθήσουν, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Στο μεταξύ, πολύς κόσμος που περνούσε εκείνη την ώρα από την οδό Νίκης σταμάτησε βλέποντας τη σύγκρουση αστυνομικών με τους ανάπηρους και φώναζαν με αγανάκτηση, κάποιοι ένωσαν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα - κυβέρνηση και καπιταλιστές». Μετά από αυτό το περιστατικό, τελικά ο υπουργός Οικονομικών διαμηνύει στους διαδηλωτές ότι μπορεί να τους δει για ...5 λεπτά. Στη συνάντηση ξεκαθάρισε πως οι περικοπές στην Πρόνοια θα γίνουν γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Πάντως, δήλωσε «ευαισθητοποιημένος» για τα προβλήματα των ΑμεΑ...
Οι διαδηλωτές δήλωσαν ακόμη τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που απεργούσαν χτες, όπως και στους ένστολους που τους κόβονται οι μισθοί.
Οδηγούνται στο Μεσαίωνα
«Μόλις 10.000 - 15.000 παιδιά έχουν πρόσβαση σε Ειδικά Σχολεία από τα 200.000 που είναι ΑμεΑ και μαθησιακές δυσκολίες. Αυτός ο αριθμός θα μειωθεί κι άλλο», σημειώνει ο Γιάννης Κάτσης, πατέρας παιδιού με ειδικές ανάγκες, αφού σχολεία κλείνουν και 60% λιγότεροι εκπαιδευτικοί θα διοριστούν φέτος. «Αυτό μαζί με τη μείωση των επιδομάτων σημαίνει ότι οι γονείς θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αναπηρίας το υπόλοιπο της ζωής και όσοι γονείς εργάζονται θα πρέπει να σταματήσουν γιατί πρέπει κάποιος να τα κρατάει μέσα στο σπίτι. Θα πάνε παιδιά με ειδικές ανάγκες στα κανονικά σχολεία και δεν θα υπάρχουν καθηγητές να τα εκπαιδεύσουν. Θα πετάνε το παιδί σε μια γωνία και αντί να το κοινωνικοποιήσουν, θα το ωθούν περισσότερο στην αναπηρία. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που είναι κλειδωμένα στα σπίτια τους, παιδιά που μπορούν να προσφέρουν», συμπληρώνει.
«Καλύπτω το συνοδό που χρειάζομαι, τα μέσα διαβίωσής μου. Εχω βοήθεια από την οικογένεια. Αλλά η γυναίκα μου δεν μπορεί να δουλέψει γιατί πρέπει να με φροντίζει. Οταν χάνουμε έναν μισθό, ποιος μπορεί να το καλύψει αυτό; Με τα επιδόματα κάτι γίνεται, κάπως τα βολεύουμε», σημειώνει ο Χρήστος που έχει κινητική αναπηρία. Ο Γιώργος, με προβλήματα όρασης προσθέτει: «Παίρνω περίπου 500 ευρώ το μήνα, όχι μόνο για να καλύψω τις ανάγκες της αναπηρίας μου, αλλά και για να ζήσω. Είμαι άνεργος και ήδη πολύ δύσκολα τα βγάζω πέρα, αφού τα επιδόματα καθυστερούν αρκετούς μήνες. Αν το κόψουν κιόλας...».