Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Οι εφοπλιστές κερνάνε και πίνουν...

«Οι Ελληνες εφοπλιστές εξαγοράζουν τη γερμανική ναυτιλία», αναφέρει στο προχτεσινό του πρωτοσέλιδο το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Τα Νέα». Οπως, μάλιστα, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, μετά την «πτώχευση» 100 γερμανικών εφοπλιστικών ομίλων και τον κίνδυνο «λουκέτου» που αντιμετωπίζουν άλλοι 800, οι Γερμανοί εφοπλιστές απευθύνθηκαν στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει «επαρκή ρευστότητα», προκειμένου να πουλήσουν τα πλοία τους! Απευθύνθηκαν σ' ένα από τα ισχυρότερα τμήματα του παγκόσμιου εφοπλιστικού κεφαλαίου, αφού οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν δώσει μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2012 πάνω από 2 δισ. ευρώ για την αγορά 111 μεταχειρισμένων ποντοπόρων πλοίων, την ίδια ώρα μάλιστα που έχουν παραγγείλει την κατασκευή νέων στα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας! Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται από τις ξένες τράπεζες μέχρι και 100% της αξίας του πλοίου, δυνατότητα που δε... διαθέτει το γερμανικό εφοπλιστικό κεφάλαιο!
***
Πρόκειται για ένα ακόμα τρανταχτό δείγμα του συσσωρευμένου πλούτου που έχουν ενθυλακώσει οι εφοπλιστές, απόρροια της τεράστιας κερδοφορίας τους ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και των προκλητικών φοροαπαλλαγών που έχουν εξασφαλίσει από όλες ανεξαιρέτως τις αστικές κυβερνήσεις. Με νόμο που ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα από το 1967, με το «άρθρο 107» τα κέρδη των εφοπλιστών εξαιρούνται από κάθε είδους φορολογία! Μόνο την τελευταία 10ετία τα κέρδη των εφοπλιστών με τις πιο μέτριες εκτιμήσεις υπολογίζονται στα 200 δισ. δολάρια. Τα κέρδη, πέρα από τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, προέρχονται παράλληλα από τη βάναυση εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει, το πλήθος των επιδοτήσεων που έχουν εξασφαλίσει από τους πολιτικούς εκπρόσωπους τους, τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις σημερινές συγκυβερνήσεις τους.
***
Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η συγκυβέρνηση για να «εξασφαλίσει» 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία ετοιμάζεται να πετσοκόψει τις συντάξεις, τα επιδόματα των αναπήρων, τα φάρμακα από τους αρρώστους, να κλείσει νοσοκομεία και σχολεία και να βάλει βαθύτερα το «μαχαίρι» στους μισθούς, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να απολαμβάνουν φορολογική ασυλία από το ίδιο αυτό πολιτικό προσωπικό που λεηλατεί το λαό. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα, το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα συνεχίζει να αγοράζει πλοία από τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Ακόμα και με το φόρο του 20% επί των κερδών, που σήμερα έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το μεγάλο κεφάλαιο, να φορολογούσε η τρικομματική κυβέρνηση τους εφοπλιστές, δε θα χρειαζόταν η σφαγή των λαϊκών οικογενειών! Αν το έκαναν, όμως, θα ήταν «κόντρα» στην ταξική φύση και θέση τους. Στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που υπηρετούν και δημιούργησε το ελληνικό εφοπλιστικό «θαύμα». Την πολιτική που διασφαλίζει την κερδοφορία όλων των τμημάτων του κεφαλαίου.
***
Τα μέτρα και τα μνημόνια δεν έρχονται για να μειώσουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αλλά για να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα την τιμή της εργατικής δύναμης, να ισοπεδώσουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να διασφαλίσουν νέα κρατικά κεφάλαια που θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών τους νόμων, μεταξύ άλλων ζητάει εδώ και τώρα την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές και την άμεση φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Σ' αυτή τη γραμμή πάλης καλούν οι κομμουνιστές τους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο μόνος δρόμος για την πραγματική ευημερία του λαού περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και τη συγκρότηση της λαϊκής εξουσίας, η οποία θα κάνει πραγματική λαϊκή περιουσία το σύνολο του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη.

Π. Θ.