Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Νέο χάρισμα χρεών

Στη μακριά λίστα των ταξικών επιλογών και με αφορμή την καπιταλιστική κρίση - σε βάρος του λαού και υπέρ των κεφαλαιοκρατών - ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να (ξανα)προστεθεί και το πεδίο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Σ' ένα κρεσέντο θράσους, την ώρα που (και) η τριτοκομματική κυβέρνηση οδηγεί - με αλλεπάλληλα μέτρα - καθημερινά στην εξαθλίωση την πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ετοιμάζεται να (ξανα)χαρίσει έναν πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματίες (και) του ποδοσφαίρου.
Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί - σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - τροπολογία για νέα ρύθμιση, δηλαδή για πολλοστή φορά χάρισμα, των χρεών που δημιούργησαν οι ΠΑΕ. Βάσει προγραμματισμού η τροπολογία θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη. Ετσι για μια ακόμα φορά ο κρατικός κορβανάς (δηλαδή ο λαός) θα ξελασπώσει τους «καημένους» τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες τους. Μέχρι την επόμενη φορά...
Πρόκειται όπως αναφέρει (ανεξάρτητα από το γιατί) σε επιστολή του στους βουλευτές, και ο πρόεδρος της Καλλονής, Ν. Μιχαλάκης, για μια νέα «προσπάθεια των οργάνων της πολιτείας να νομιμοποιήσουν με κάθε τρόπο παρανομίες και συσσωρευμένα χρέη, εφαρμόζοντας το δίκαιο κατά το δοκούν».
Επίσης με το νέο χάρισμα καθίσταται ουσιαστικά άνευ αξίας η σημερινή (αν τελικά γίνει) συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με αντικείμενο την παραχώρηση άδειας σε 8 ΠΑΕ της Super League. Διότι οι κατ' εξακολούθηση παραβάτες θα νομιμοποιηθούν - και μαζί τους όλο το οικοδόμημα - από το (νέο) κυβερνητικό σωσίβιο. Θα ενταχθούν στη ρύθμιση/χάρισμα και θα εξασφαλίσουν (φορολογική και ασφαλιστική) ενημερότητα.
Από την επιχείρηση κουρέλιασμα νόμων και διατάξεων, κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η ΕΠΟ. Για να μην υπάρξει περαιτέρω απαξίωση του καταρρέοντος μοντέλου - και μπερδέματα με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος - η Επιτροπή Ιδιότητας και Μετεγγραφών (με τη σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας) αποφάσισε να εκδώσει προσωρινά δελτία ποδοσφαιριστών σε ΑΕΚ, ΟΦΗ και Πανιώνιο. Θα ισχύουν ως τις 14 Σεπτέμβρη (καλύπτουν και τη 2η αγωνιστική) ώστε οι τρεις ΠΑΕ να έχουν το χρόνο να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα. Αν ως τότε δεν τα καταφέρουν (υποτίθεται ότι) αυτά θα ανακληθούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.