Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Κ.Κ..Ε.: Η πολιτική της κυβέρνησης πυροδοτεί ρατσιστική βία

Παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα των μεταναστών στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Με το ΚΚΕ να είναι το μοναδικό Κόμμα που έθεσε θέμα αναζήτησης των πραγματικών αιτίων της μετανάστευσης, καθώς και αίτημα για άμεση απειθαρχία στη συνθήκη «Δουβλίνο 2», προκειμένου οι μετανάστες να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Αντίθετα, στο απυρόβλητο έμειναν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για νομοσχέδιο που κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, που λήφθηκε στις 20 Μάρτη του 2012.
«Το πιο ουσιαστικό δεν είναι οι ρυθμίσεις αλλά η συνολικότερη κυβερνητική πολιτική», επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, που είναι «η άγρια καταστολή σε βάρος μεταναστών και η συμμόρφωση με την αντιδραστική νομοθεσία της ΕΕ, δηλαδή το Δουβλίνο 2 και τη Συνθήκη Σέγκεν». Ακόμα, τόνισε πως είναι «επικίνδυνη και η κυβερνητική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση μιλάει για επανακατάληψη των πόλεων. Αυτή πυροδοτεί τα ρατσιστικά αισθήματα και τη ρατσιστική προπαγάνδα. Αποθρασύνει φασιστικές συμμορίες». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ανθρωποκτονίες και ξυλοδαρμούς» τονίζοντας πως «η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη». Μάλιστα παρατήρησε πως «δεν έχουν εξιχνιαστεί αυτά τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, δεν έχει προσαχθεί ούτε ένας ύποπτος».
Εξ ολοκλήρου σε εταιρείες σεκιούριτι η φύλαξη
Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες και που στο σύνολό του είναι αντιδραστικό, υπάρχει μια άκρως επικίνδυνη πρόβλεψη που αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης (σεκιούριτι). Γίνεται λόγος για "εξ ολοκλήρου και αποκλειστική" φύλαξη των στρατοπέδων συγκέντρωσης από εταιρείες σεκιούριτι. Γεγονός που παραπέμπει σε ιδιωτική αστυνομία και ιδιωτικές φυλακές και που σύμφωνα με τη διεθνή πραγματικότητα (ΗΠΑ) δουλεύουν με το "κεφάλι" και άρα όσο περισσότερους φυλακισμένους έχουν τόσο περισσότερο αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυτή είναι μία πλευρά και υπάρχουν άλλες πολύ χειρότερες, σε σχέση με το τι ακριβώς γίνεται μέσα στις φυλακές με τους ίδιους τους κρατούμενους. Η πρόβλεψη αυτή ανοίγει δρόμους για ακόμα πιο επικίνδυνες πρακτικές συνολικά για το λαό. Σχετικά με αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι είναι «επικίνδυνη η διάταξη για ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης» στα κέντρα κράτησης.
Εγκλωβισμένοι μετανάστες
Στη συνέχεια ο Γ. Γκιόκας τόνισε: «Εμείς σαν ΚΚΕ δεν θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τις αιτίες που οξύνουν το πρόβλημα, που χιλιάδες μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας» σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, θυμίζοντας ότι σήμερα «είναι προ των πυλών μία νέα επέμβαση στη Συρία από τους συμμάχους της ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες και στο θέμα της μετανάστευσης». Και συμπλήρωσε: «Ποιοι ωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την έλευση μεταναστών; Οι μεγαλοεργολάβοι, οι εφοπλιστές με την αλλαγή της οργανικής σύνθεσης των πλοίων. Πρόσφατο είναι το αίτημα των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας που ζήτησαν μετανάστες να δουλεύουν στην Ελλάδα και να μένουν στη Βουλγαρία»...
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο «Δουβλίνο 2» που «εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες» λέγοντας ότι «η σημερινή πολιτική όχι μόνο είναι απάνθρωπη αλλά και αδιέξοδη». Είπε πως «όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες, το πρόβλημα θα οξύνεται» ζητώντας «απειθαρχία στο "Δουβλίνο 2". Να μην εφαρμόσει τις διατάξεις η κυβέρνηση, να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες».
Εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Νταβλούρος υποστήριξε ότι «η έξαρση της εγκληματικότητας σχετίζεται άμεσα με τη λαθρομετανάστευση». Στην υπεράσπιση των πολιτικών της ΕΕ επιδόθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος αναφέροντας ότι η κυβερνητική πολιτική «είναι συμφωνημένο με την ΕΕ σχέδιο δράσης». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης.
Ούτε κουβέντα για το ρόλο της ΕΕ από ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ρόλο της ΕΕ, και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα που έχει αλλοιώσει την Αθήνα και την πρωτεύουσα» και «τα κέντρα πρώτης υποδοχής μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών». Σε μία επίδειξη μίσους επιδόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης με φράση του είδους«οι λαθρομετανάστες να πάνε από εκεί που ήρθαν» αφού με όσα γίνονται «τους δίνουμε τη δυνατότητα να μας δουλεύουν». Σε ένα όργιο ξενοφοβίας ζήτησε «να πάνε να μένουν οι λαθρομετανάστες στα σπίτια εκείνων που τους θέλουν». Φρόντισε ακόμα να ξεκαθαρίσει το συστημικό χαρακτήρα του κόμματός του, αναφέροντας ότι δεν υφίσταται θέμα όσον αφορά την ΕΕ, λέγοντας ότι υπάρχουν λύσεις στο πλαίσιο των συνθηκών της.
Σε διαδικαστικά και νομοτεχνικά θέματα εστιάστηκε η κριτική του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.