Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: Αποφάσισε κλείσιμο των Δήμων 29 και 30 Αυγούστου

Σε κινητοποιήσεις προχωρά η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), αντιδρώντας στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Δήμοι, μετά και τις πρόσφατες περικοπές, ύψους 30%, στην κρατική χρηματοδότηση και τις επιπλέον που αναμένονται.
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησε χτες, ενόψει του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στις 30 Αυγούστου, η ΠΕΔΑ αποφάσισε: Το κλείσιμο των Δήμων στις 29 και 30 του μήνα. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 29 Αυγούστου, με τη συμμετοχή εργαζομένων και φορέων προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας και την ταυτόχρονη κάθοδο των απορριμματοφόρων. Την απόφαση καταψήφισε η παράταξη της ΝΔ στην ΠΕΔΑ, με το σκεπτικό ότι η όποια κινητοποίηση θα πρέπει να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και θα πρέπει να ληφθεί από το συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Η οικονομική κατάσταση στους Δήμους είναι τραγική, καθώς πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ οι όποιες κοινωνικές δομές καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 135 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν οι Δήμοι ως μηνιαία χρηματοδότηση τον Ιούνη, αυτή μειώθηκε τον Ιούλη στα 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τον Αύγουστο και για τους επόμενους μήνες του έτους προβλέπεται να... προσγειωθεί στα 72 εκατομμύρια ευρώ.
«Οι ευθύνες της πλειοψηφίας των αιρετών που εκλέχθηκαν με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΝ είναι μεγάλες γιατί ουσιαστικά συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη», υπογράμμισε ο Π. Τσουκαλάς, μιλώντας στη συνέλευση εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και τόνισε: «Θα έπρεπε η ηγεσία της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ να γνωρίζουν ότι η επαναξιολόγηση δαπανών που γίνεται κάθε χρόνο, θα μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και θα αυξάνει τα "ίδια έσοδα" των Δήμων που προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" διεκδικεί άμεσα και επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες, όπως πλήρη χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%».