Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Συνεχίζει τις προκλήσεις η εργοδοσία

Εντείνει την επιθετικότητα, την απόπειρα τρομοκράτησης και την εκδικητική της στάση απέναντι στους ηρωικούς εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», στον Ασπρόπυργο, η εργοδοσία της εταιρείας, καθώς επιχειρεί να μετατρέψει το εργοστάσιο σε γκέτο, με εργάτες χωρίς δικαιώματα και σκυμμένο το κεφάλι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που αρνείται ακόμη και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους, αποτυπώθηκε ακόμη μια φορά χτες, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης του Σωματείου Εργαζομένων με εκπροσώπους της εταιρείας στην Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας. Οι χαλυβουργοί απ' την πλευρά τους, μετά και την ηρωική 9μηνη απεργιακή τους κινητοποίηση, διαμηνύουν πως δε θα υποκύψουν στους εκβιασμούς, στις απειλές και τις απολύσεις.
Η εργοδοσία, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην τριμερή συνάντηση, συνεχίζει τις προκλήσεις. Συγκεκριμένα, δεν επέτρεψε στους εργαζόμενους να επανέλθουν στις κανονικές θέσεις εργασίας όπως προβλέπονται από το οργανόγραμμα της εταιρείας. Εμποδίζει συστηματικά την άσκηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας του σωματείου μην επιτρέποντας στα μέλη του ΔΣ να έρθουν σε επαφή με εργαζόμενους, αποστέλλοντας αβάσιμα εξώδικα και μηνύσεις, αποκλείοντας τα μέλη του ΔΣ από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επιπλέον, δε χορηγεί τις κανονικές άδειες καθώς τις συμψηφίζει με τις μέρες απεργίας.
Επιπροσθέτως, η εργοδοσία προχώρησε στις 6 εκδικητικές απολύσεις, επικαλούμενη ότι κατά των εργαζομένων αυτών ασκήθηκαν μηνύσεις τη μέρα που οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο του εργοστασίου και συνελάμβαναν στο σωρό. Είναι ενδεικτικό ότι εκτός απ' τον ταμία του ΔΣ του Σωματείου, απολύθηκαν επιπλέον και δύο εργαζόμενοι που θέλουν μόλις λίγους μήνες για τη συνταξιοδότηση και ένας ακόμη που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να επανέλθουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας όπως ορίζονται από το οργανόγραμμα, να μην εφαρμοστεί ο συμψηφισμός άδειας με τις μέρες απεργίας, να γίνει πλήρως σεβαστή η άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του σωματείου και να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις. Επίσης, καλούν την εταιρεία να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο και να θέσει τέλος στην αδιάλλακτη στάση της.
Εμμένει η εργοδοσία
Από την πλευρά της η εργοδοσία όχι μόνο δεν έθεσε τέλος στην αδιαλλαξία που την χαρακτηρίζει, αλλά, επιπλέον, εντείνει την επιθετικότητά της χρησιμοποιώντας ακόμη και απειλές για κλείσιμο του εργοστασίου. Με προκλητικό τρόπο χρησιμοποιεί τις 117 απολύσεις που η ίδια έκανε εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων για να δικαιολογήσει την όποια δυσλειτουργία του εργοστασίου καθώς και την αυθαίρετη αλλαγή ειδικότητας των εργαζομένων βάσει διευθυντικού δικαιώματος. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο ζήτημα των αδειών και επέμεινε στο συμψηφισμό τους με τις μέρες της απεργίας, παρά το γεγονός ότι όπως η ίδια δήλωσε μπορεί να χρειαστούν ένας ή και δύο μήνες για να είναι το εργοστάσιο πλήρως έτοιμο για την επαναλειτουργία του.
Η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για άρνηση εκτέλεσης εργασίας από το ΔΣ του Σωματείου, κάτι που είναι παντελώς ψευδές, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, η εταιρεία κατέληξε δηλώνοντας προκλητικά και απειλητικά ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου Ασπροπύργου, ωστόσο, αν συνεχιστεί η τακτική του κλεφτοπόλεμου από το Σωματείο δηλώνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου.
Στους εργαζόμενους συμπαραστάθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).
Η Επιθεώρηση Εργασίας υπέδειξε την επανεξέταση και ανάκληση των έξι απολύσεων από την εταιρεία, το σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας απ' την πλευρά της εργοδοσίας, καθώς και την άμεση πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Ωστόσο, η εργοδοσία ξεκαθάρισε διά του εκπροσώπου της ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για οποιαδήποτε νέα συνάντηση, μένοντας αδιάλλακτη στην επιθετική της τακτική προκειμένου να λυγίσει τους εργαζόμενους. Κάτω από αυτήν την παρέμβαση της εργοδοσίας η Επιθεώρηση, «νίπτοντας τας χείρας της», υπέδειξε οι διαφορές να λυθούν στο δικαστήριο.