Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»: Κουκούλα σε όλα τα σκάνδαλα

Επιβεβαίωση της συμφωνίας με το γερμανικό μονοπώλιο, ενόψει της επίσημης διαβούλευσης με την κυβέρνηση της Γερμανίας
Την κουκούλα σε όλα τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές μπίζνες του γερμανικού μονοπωλίου της Ζίμενς στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε χτες η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Η συμφωνία «εξωδικαστικού συμβιβασμού» που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, προσυπογράφηκε και από το σημερινό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σε μια ενέργεια που αναμφίβολα έχει να κάνει με τα παζάρια και τις άλλες συνεννοήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά κατά τη σημερινή επίσκεψη στη Γερμανία.
Ολοφάνερα προκύπτει και το γεγονός ότι η κάθε κυβέρνηση στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ αποτελεί την ασπίδα κρατικής προστασίας για τα μονοπώλια που στηρίζει και εκπροσωπεί. Με την επιβεβαίωση της μεταξύ τους συμφωνίας, διαγράφουν μονοκονδυλιά τα κάθε είδους σκάνδαλα και ταυτόχρονα προχωρούν σε νέες κολεγιές και συμφωνίες με το μονοπώλιο της «Ζήμενς».
Συγκεκριμένα:
  • Συμψηφισμό απαιτήσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ.
  • Παροχή από τη «Ζήμενς» ποσού ύψους 90 εκατ. ευρώ, υποτίθεται για τη «χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού δημοσίου».
  • «Επένδυση» μέσα στο 2012 ύψους 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική τους «Ζήμενς Ελλάς».
  • Η «Ζήμενς» δηλώνει ότι «εμπιστεύεται τη δυναμική και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας» ότι θα «ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας».
  • Η «Ζήμενς» «εξετάζει επένδυση κατασκευής νέου εργοστασίου στην Ελλάδα», προϋπολογισμού ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι:
  • Αναγνωρίζει τη «συνεργασία στη διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή παράνομες δραστηριότητες».
  • Το ελληνικό δημόσιο «παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της "Ζήμενς"».
Δηλώνει, τέλος, ότι η «Ζήμενς αποτελεί σήμερα αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση», ώστε να «αίρονται εμπόδια συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσιους διαγωνισμούς».