Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Πνίγηκαν πάνω από 60 άνθρωποι Ανάμεσά τους 28 παιδιά και 3 βρέφη

Τουλάχιστον 61 μετανάστες, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω Ελλάδας, όταν βυθίστηκε σκάφος που τους μετέφερε εδώ από τα παράλια της Σμύρνης. Το μήκους 15 μέτρων σαπάκι προσέκρουσε σε βράχο, 50 μέτρα από την ακτή και άρχισε να βυθίζεται. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνολικά 102 επιβαίνοντες προερχόμενοι από Παλαιστίνη, Ιράκ, Συρία. Οπως αναφέρει το CNN Turk τελικός προορισμός των μεταναστών ήταν η Βρετανία.
Σύμφωνα με τις τουρκικές τοπικές αρχές της περιοχής Μεντερές διασώθηκαν 46 μετανάστες. Κατά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou από τους 61 θαλασσοπνιγμένους 12 ήταν άνδρες, 18 γυναίκες, 28 παιδιά και τρία βρέφη. Ο καπετάνιος και ο βοηθός του σκάφους (Τούρκοι) κατάφεραν να σωθούν και συνελήφθησαν.
Και αυτό το περιστατικό, με τους δεκάδες νεκρούς, δείχνει τον απάνθρωπο χαρακτήρα της ΕΕ που με τα σκληρά μέτρα συνοριοφύλαξης στέλνει κάθε χρόνο στο θάνατο εκατοντάδες απόκληρους του ιμπεριαλισμού. Οπως δείχνει και την απελπισία των μεταναστών, το γεγονός ότι δέχονται να διακινδυνεύσουν την ίδια τους την ζωή, για να ξεφύγουν με κάθε τρόπο από την τραγική μοίρα που επεφύλαξε ο ιμπεριαλισμός για τις πατρίδες τους και τους λαούς τους.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο άγριας καταστολής στα σύνορα, ο FRONTEX (μηχανισμός τη ΕΕ, επιτηρεί τα εξωτερικά σύνορά της) αυξάνει τις δυνάμεις συνοριοφύλαξης που έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νέες τραγωδίες). Προηγήθηκαν σχετικές επιστολές του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημήτρη Μπαντιά στον εκτελεστικό διευθυντή του FRONTEX Ιλκα Λαϊτίνεν. Αφορμή για τις επιστολές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν «οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Κατά πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο, έχει προγραμματισθεί η άμεση διάθεση τεσσάρων εναέριων μέσων, τεσσάρων περιπολικών σκαφών, τριών κινητών μονάδων επιτήρησης και οχτώ εμπειρογνωμόνων αξιωματικών. Τα επιχειρησιακά αυτά μέσα θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιείται από το Λιμενικό Σώμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σημειώνεται ότι λόγω των «αυξημένων ροών» μεταναστών τελευταία στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, το Λιμενικό έχει εντείνει τις περιπολίες του στην περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα επιπρόσθετο αριθμό επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο φέτος έγιναν 397 συλλήψεις αλλοδαπών στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 οι συλλήψεις ήταν μόλις 168. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σε Λέσβο, Σάμο, Πάτμο, Λέρος, Σύμη.