Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Χλόμιασε» με τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Φούμαρα αποδείχτηκαν τα περί παρέμβασης στην αγορά χρέους προς όφελος τάχα των λαών
Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ, «παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απέχουν πολύ από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ε. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος εκφράζει τη στενοχώρια του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «η απόφαση (...) δεν στοχεύει στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα (...) δεν μειώνει τα spreads σε όλες τις χώρες, δεν βοηθά το δανεισμό των επιχειρήσεων σε χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα», θέλοντας να καλλιεργήσει την αυταπάτη στο λαό ότι μια απόφαση της ΕΚΤ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα ήταν επωφελής για τον ίδιο και όχι για το κεφάλαιο και τις τράπεζες.
Σε άλλο σημείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει, σαν να πέφτει από τα σύννεφα, ότι «για να τεθεί σε εφαρμογή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υπαχθούν σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε Μνημόνιο. Θα επιδιωχθεί, μάλιστα όπως αναφέρεται, η εμπλοκή του ΔΝΤ».
Στο διά ταύτα, καταλήγει λέγοντας ότι «η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλυθεί με την επιβολή λιτότητας σε όλες τις χώρες και με τη λήψη αποσπασματικών μέτρων. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχείο της οποίας θα πρέπει να είναι ο αναπροσανατολισμός του ρόλου της ΕΚΤ για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκε από την απόφαση της ΕΚΤ, αφού ο ίδιος ζητούσε την εμπλοκή της στην αγορά χρέους και παραμύθιαζε το λαό ότι αυτή θα τον ωφελήσει και ότι μπορεί να υπάρξει χωρίς όρους σε βάρος του. Τώρα που οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τα διαχειριστικά φούμαρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει τροπάρι και ζητάει από την ΕΚΤ «στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης», με άλλο μείγμα διαχείρισης, αντικειμενικά προς όφελος και αυτό του κεφαλαίου.