Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ: Ζητά από τους εργαζόμενους να γίνουν και εθελοντές!

Να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων εθελοντικά για να καλυφθούν ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, επιδιώκει η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Σε σχετική επιστολή που έστειλε προχτές η διορισμένη από τη δημοτική αρχή πρόεδρος του βρεφοκομείου, ζητά από όλους τους εργαζόμενους του δήμου που βρίσκονται σε διοικητικές και άλλες θέσεις (φύλακες, τραπεζοκόμες, καθαρίστριες) να δουλέψουν ως εθελοντές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στη διάρκεια του ωραρίου τους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως ότου προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου στην επιστολή της με ημερομηνία 28 Αυγούστου και με το χαρακτηρισμό «Εξ. Επείγον» απευθύνεται στους εργαζόμενους και αναφέρει: «Εχοντας ως γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών του ΔΒΑ και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των Δημοτών των οποίων τα παιδιά θα φιλοξενήσουμε την περίοδο 2012-2013, απευθύνομαι σε όλους τους εργαζόμενους που είναι διατεθειμένοι να απασχοληθούν εθελοντικά ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των Παιδικών Σταθμών σε Παιδαγωγικό Προσωπικό (μόνο όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα), Τραπεζοκόμες και Καθαρίστριες για το χρονικό διάστημα από 3 Σεπτέμβρη 2012 μέχρι την επικείμενη πρόσληψη προσωπικού των αντίστοιχων ειδικοτήτων».
Το παραπάνω εγχείρημα μπορεί να ανοίξει επικίνδυνους δρόμους για την εκτεταμένη υλοποίηση τέτοιας μορφής εργασίας από εργαζόμενους μετά το ωράριό τους, με πρόσχημα το πραγματικό γεγονός του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει εκβιαστικά προς τους συμβασιούχους που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις και εργάζονται στον τομέα των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι ελπίζοντας την ανανέωση των συμβάσεων τους ενδεχομένως να υποκύψουν και να δεχθούν να εργαστούν ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Αντεργατικές επιλογές της διοίκησης του δήμου
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη η δημοτική αρχή (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, ΔΡΑΣΗ) φέρεται να προωθεί τη δημιουργία «κοινωνικού συνεταιρισμού» από απολυμένους, με τον οποίο ο δήμος θα συνάπτει «συμβάσεις» για να καλύπτονται , όπως λένε, οι «ανάγκες» του ΔΒΑ. Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθήνας, την ημέρα που το δικαστήριο εξέδωσε αρνητική απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα 272 συμβασιούχων, ενώ παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δημιουργείται τρομερό πρόβλημα στους σταθμούς λόγω έλλειψης προσωπικού, την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΔΒΑ (και αφού ενημερώθηκε τάχιστα από τη νομική υπηρεσία του δήμου) απέστειλε υπόμνημα στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του δήμου, ότι ο ΔΒΑ οφείλει από τούδε και στο εξής να μην αποδέχεται τις υπηρεσίες αυτών» (σ.σ. συμβασιούχων) και ότι «δεν μπορούν να παρέχουν έργο από τούδε και στο εξής».
Δημοτική αρχή και πρόεδρος του ΔΒΑ συνεχίζουν να εμπαίζουν δεκάδες εργαζομένους και δεκάδες οικογένειες που καθημερινά ζουν με τη αγωνία για το αν τα παιδιά τους θα γίνουν αποδεκτά στους σταθμούς του δήμου. Η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει καταθέσει τον οριστικό αριθμό των παιδιών που έχουν γίνει αποδεκτά, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο μέρες μέχρι την έναρξη της νέας χρονιάς, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη!