Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Συμφώνησαν επικίνδυνες περικοπές για βρέφη και νήπια

Στη δραστική περικοπή όσων παρέχονται στα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς συμφώνησαν, χτες, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Αναλυτικότερα, κατά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, έγινε αποδεκτή η, από ημερών γνωστή, πρόταση του υπουργείου για μείωση του κόστους ανά παιδί και επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος κατά 20 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς 18.000, επιπλέον, παιδιά. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν τη νέα σχολική χρονιά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνεται από 43.000 σε 61.000.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει: «...έγιναν δεκτές, από το προεδρείο της ΚΕΔΕ, οι προτάσεις του υπουργείου οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος και εξορθολογισμό των τροφείων (voucher)». Αντίθετα, στη δική της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ θριαμβολογεί και συσκοτίζει το ζήτημα λέγοντας: «Τα δύο μέρη κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να αυξηθεί, τελικά, ο προϋπολογισμός κατά 40 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών κατά 18.000».
Αυτό θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σίτιση, στα λειτουργικά έξοδα (θέρμανση, νερό, καθαριότητα κ.λπ.), στον έλεγχο της σωματικής υγείας του παιδιού από γιατρό, ενώ αυξάνονται τα παιδιά ανά βρεφονηπιοκόμο και νηπιαγωγό με αρνητικές επιπτώσεις στο παιδαγωγικό τους έργο και στις συνθήκες δουλειάς, άρα στην υγεία τους. Το υπουργείο είχε προτείνει: Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Μείωση, κατά 50%, του ποσού που δίνεται σε κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Για να δώσουμε μια εικόνα του τι θα σημάνουν αυτές οι περικοπές, πρέπει να δούμε τι περιλαμβάνει το λεγόμενο κόστος ανά παιδί.
Σε αυτό, λοιπόν, περιλαμβάνεται: Η σίτιση. Μπορεί ένας σταθμός να αποφασίσει να μειώσει τη συχνότητα του κρέατος που δίνεται σε κάθε παιδί ή και να το κόψει τελείως. Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Μπορεί κάποιος σταθμός να αποφασίσει να απολύσει προσωπικό. `Η να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πληρώσει βοηθό παιδαγωγού και να τον καταργήσει. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε έναν παιδαγωγό θα αντιστοιχούν περισσότερα παιδιά με συνέπειες στο έργο τους. Τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή, θέρμανση, νερό, κ.λπ., που σημαίνει ότι μπορεί να μην τηρούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαμονής. Ο έλεγχος της σωματικής υγείας του παιδιού, από γιατρό. Δεν αποκλείεται να μειωθούν ή να μη γίνονται καθόλου τέτοιες απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού επισκέψεις. Η καθαριότητα. Το παιδαγωγικό υλικό (χαρτί, μολύβια, μπογιές, μαρκαδόροι, πλαστελίνες, υλικά για παιδικές κατασκευές, χαρτόνια, κ.ά.).