Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ: Μαχητικά και μαζικά διαδήλωσαν για τη ζωή τους

Με μια μαχητική κινητοποίηση χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους από διάφορες περιοχές της χώρας διαδήλωσαν χτες ενάντια στην εξαθλίωση, στον αποκλεισμό τους από τις απαραίτητες θεραπείες, τα τεχνικά βοηθήματα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενάντια στην ανυπαρξία δημόσιων και δωρεάν δομών Πρόνοιας, αλλά και στο κλείσιμο Ειδικών Σχολείων. Παρά τα δίκαια αιτήματα των ΑμεΑ, που σπρώχνονται κυριολεκτικά στο θάνατο από την πολιτική που ασκείται, η κυβέρνηση δε δίστασε να δείξει και με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ότι η επίθεση θα είναι σφοδρή και αδίστακτη.
Πιο συγκεκριμένα, έξω από τη Βουλή τους ανάπηρους «υποδέχτηκαν» δύο κλούβες των ΜΑΤ, φράζοντας το δρόμο. Κι ενώ επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κ. Μπούρα, δυνάμεις των ΜΑΤ έφραξαν το δρόμο στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, που ζητούσαν να παραδώσουν υπόμνημα στα κόμματα της Βουλής. Τους αντιμετώπισαν με σπρωξιές και χτυπήματα λες και ήταν ...κοινοί εγκληματίες. Τελικά, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, ανυποχώρητα και συντεταγμένα, επέβαλαν το δίκιο τους, πέρασαν το «φράγμα» και αντιπροσωπεία τους μπήκε στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων - εκτός από τη «Χρυσή Αυγή» - και τους ζήτησαν να πάρουν θέση στη Βουλή, να καταγγελθεί η βάρβαρη επίθεση στα ΑμεΑ. Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
 
Με ψυχή και πείσμα
Από το πρωί, λίγο πριν τις 10 π.μ. στην Ομόνοια, σε κάθε γωνιά των γύρω δρόμων είχαν συγκεντρωθεί σύλλογοι ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, αψηφώντας την έντονη ζέστη και τα εμπόδια που μπαίνουν από τα προβλήματα υγείας τους. Ηταν η πιο μαζική και δυναμική διαδήλωση του αναπηρικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, παρότι η ΕΣΑμεΑ αρνούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα να πιέσει την κυβέρνηση οργανώνοντας κινητοποιήσεις. Λίγο μετά τις 10 π.μ. καταφτάνουν στην Ομόνοια από δυο διαφορετικά σημεία τα μπλοκ της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου Γονέων, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές» και «Κλείνουνε σχολεία και νοσοκομεία, πάμε για ανατροπή και άλλη κοινωνία», ενώ στο πανό της ΣΕΑΑΝ αναγράφεται: «Χαρίσανε 200 δισ. στους τραπεζίτες και στα ΑμεΑ κόβουν φάρμακα - θεραπείες - επιδόματα και κλείνουν σχολεία».
«Εχουμε πρόβλημα με τα φάρμακα. Πότε τα βρίσκουμε στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, πότε όχι και πάμε στα φαρμακεία και πληρώνουμε 800-1.000 ευρώ. Μας κόψανε τις συντάξεις, θέλουν να κόψουν και το επίδομα διατροφής. Τώρα παίρνω 800 ευρώ σύνταξη και αν αγοράσω φάρμακα δεν μένει τίποτα», λέει στον «Ρ» ο Νίκος, μεταμοσχευμένος εκ νεφρού.
Η Μαριλί παίρνει επίδομα τυφλότητας 1.264 ευρώ το δίμηνο και θα μειωθεί στα 1.064 ευρώ: «Με αυτά καλύπτουμε όλες τις ανάγκες. Να ζήσουμε και ό,τι χρειαζόμαστε για να διαβάσουμε, για φάρμακα. Οι τυφλοί χρειάζονται ειδικά προγράμματα ομιλίας, που κοστίζουν γύρω στα 400 ευρώ. Το κάθε μπαστούνι κάνει 50-60 ευρώ, όλα τα τεχνικά βοηθήματα είναι πανάκριβα και δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος. Ο καθένας ό,τι έχει στην τσέπη του. Κι αν ζεις μόνος σου, όπως εγώ, δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά».
Στη χτεσινή κινητοποίηση την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».