Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Κρήτη: Όχι των εργαζομένων στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Την αντίθεσή της στην απόφαση της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης (παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα φέτος 2 Κυριακές στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων εκφράζει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
Καταγγέλλει πως «πριν να συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα η νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και του Υπουργείου Ανάπτυξης για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω ενός ερωτηματολογίου που σκοπό έχει την ικανοποίηση των ορέξεων των μεγαλεμπόρων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, κατάργηση της Κυριακής Αργίας, τέσσερις περιόδους εκπτώσεων, κλπ».
Με τα γνωστά επιχειρήματα περί «τόνωσης της αγοράς» και να «εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές» για μια ακόμα φορά προσπαθούν να φορτώσουν τα σπασμένα της κρίσης στην πλάτη των εμποροϋπαλλήλων προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές. Το ίδιο έκαναν και το Σεπτέμβρη όταν στα πλαίσια των «Ημερών Τουρισμού» προσπάθησαν σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματα για 3 μέρες μέχρι τις 11 το βράδυ και την Κυριακή! Χρειάστηκε η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του σωματείου μας για να ματαιωθούν τα σχέδια τους!
Η Ένωση ενώ χαιρετίζει τη στάση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ, η οποία εκπροσωπείται με 4 έδρες στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης.
Η Ένωση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας και καλεί σε κοινή δράση και συμμαχία εμποροϋπαλλήλους – αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους με αιτήματα:
  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας – νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Εθνικό ενιαίο, υποχρεωτικό ωράριο για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων με τρία απογεύματα κλειστά.
  • Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά. 35ωρο-7ωρο-5θήμερο
  • Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με μισθούς που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.