Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΝΑΡ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δε λέει κουβέντα για τη στήριξη του βιομήχανου

Τίποτα δε λέει για την «ταμπακιέρα» το Γραφείο Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΝΑΡ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, δήθεν για να απαντήσει στην ανοιχτή στήριξη που δίνει ο εργοδότης της μεταλλουργικής βιομηχανίας «Spider» στο συνδυασμό που στηρίζει το ΝΑΡ, ενόψει των εκλογών στο κλαδικό σωματείο, την ερχόμενη Δευτέρα στα Γιάννενα. Ομως στη μακροσκελή του ανακοίνωση, το ΝΑΡ δε λέει κουβέντα για την παρέμβαση - προτροπή του βιομηχάνου προς τους εργάτες να στηρίξουν στις εκλογές του σωματείου το στέλεχος του ΝΑΡ και απερχόμενο πρόεδρο του σωματείου, για να μη βγει το ΠΑΜΕ. Δε διαψεύδει, ούτε και αρνείται την ανοιχτή παρέμβαση της εργοδοσίας που είχε και το θράσος από πάνω να καλύψει τις συνδρομές στο σωματείο των απλήρωτων 5 έως και 8 μήνες εργατών για να ψηφίσουν.
Η διοίκηση του σωματείου πήρε τα εύσημα της εργοδοσίας, γιατί κάθε βιομήχανος θέλει να εξασφαλίζει την ταξική συνεργασία, να έχει σωματεία που μπορεί και να αυτοπροσδιορίζονται ταξικά για να μπερδεύουν τους εργάτες, να πετάνε και καμία αντικαπιταλιστική κορόνα, αλλά στην πράξη, στο χώρο δουλειάς η εργοδοσία να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της.
Αντίθετοι στα εργατικά συμφέροντα
Η απερχόμενη διοίκηση είναι ακίνδυνη για τα συμφέροντα και τα κέρδη του βιομηχάνου, αφού καλλιεργούν χρόνια τώρα στο σωματείο την επανάπαυση των εργατών, ταυτίζοντας τα διαμετρικά αντίθετα ταξικά συμφέροντα.
Μερικά παραδείγματα:
  • Από το 2002 ακόμη είχαν βγει και ουσιαστικά ζητούσαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δώσει στη «Spider» παραγγελίες έργων.
  • Στη συνέχεια, πρόκριναν τη χορήγηση δανείων στον βιομήχανο για την πληρωμή των εργατών.
  • Υιοθέτησαν την ελεημοσύνη και τη φιλευσπλαχνία της εργοδοσίας που δίνει δανεικά γι' αυτό και δεν τον ενόχλησαν σε καμία απεργία, δεν οργάνωσαν ούτε μια φορά την περιφρούρηση κάποιας απεργίας.
Πράξεις που εξυπηρετούν απόλυτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις οποίες ο βιομήχανος της «Spider», βέβαια, αναγνωρίζει γι' αυτό και δίνει χείρα βοηθείας. Αυτήν τη χείρα βοηθείας, τώρα που οι μάσκες έπεσαν, τα στελέχη του ΝΑΡ σπεύδουν να ανταποδώσουν γι' αυτό και επιχειρούν να απαντήσουν για λογαριασμό του βιομηχάνου που είναι και εκλεγμένος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αλλά έτσι είναι το ΝΑΡ της επαναστατικής - αντικαπιταλιστικής φρασεολογίας και του ρεφορμισμού στη δράση.
Ετσι εξηγείται και ότι στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ», το ΝΑΡ έγινε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, συμπορεύτηκε με τους «αγροτοπατέρες» στις Ενώσεις και τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, συμπορεύτηκε με τους απεργοσπάστες συνδικαλιστές στο επιχειρησιακό σωματείο της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ολους αυτούς που είτε ζητούν η ΔΩΔΩΝΗ να δοθεί σε ντόπιο επιχειρηματία, είτε προκρίνουν την ιδιωτικοποίηση με άλλο σχήμα μέσω των φυσικών φορέων. Και κατηγορούν το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ επειδή δε συμμετέχουν στην κοροϊδία αγροτών και εργαζομένων, σε αντίθεση βέβαια με τους «αντικαπιταλιστές» του ΝΑΡ που επιπλέον ανέδειξαν σε λαϊκό ήρωα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» τον Μιχάλη Κασσή βουλευτή - «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μέχρι και την εκλογή του ήταν πρόεδρος της πτηνοτροφικής επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ. Μιας επιχείρησης που, για να σώσει τα κέρδη μιας κλίκας μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών, να αντέξει στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό φορτώνει μέτρα εις βάρος εργαζομένων και παραγωγών (απλήρωτη εργασία 4 μηνών, μείωση στις μεικτές αποδοχές έως και 22%, αύξηση της τιμής της τροφής, 20% παρακράτηση από κάθε εκτροφή, χρηματική συμβολή από κάθε παραγωγό στην τόνωση της επιχείρησης με 2.500 ευρώ).
Το ΝΑΡ ό,τι κινείται το βαφτίζει «κίνημα», ανεξάρτητα από περιεχόμενο, προσανατολισμό, στόχο, σχέδιο, πολιτικές δυνάμεις που το κινούν κ.λπ. Δεν ενδιαφέρεται αν είναι ευάλωτο στον αντίπαλο, αν προωθεί τους σκοπούς της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αυτή είναι η αντίληψή τους γι' αυτό και όλα τα παραπάνω. Γι' αυτό και συμπλέει, τα βρίσκει με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως π.χ. στο Σωματείο των ΟΤΑ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συναποτελούν το λεγόμενο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο όνομα της επαφής με εργατικές δυνάμεις και ας είναι της εργατικής αριστοκρατίας.