Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΠ. ΑΓΩΝΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΑΕΙ ΘΕΑΤΡΟ: ΚΥΡΙΑΚΗ 17/2, 6μμ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ - "Ο Αφέντης Πούντιλα και ο Δούλος του ο Μάττι"

Εκατόν δεκαπέντε σχεδόν χρόνια από την γέννησή του (10/02/1898) και 56 χρόνια από τον θάνατό
του (14/05/1956), ο λόγος του Μπ. Μπρέχτ, εξακολουθεί να είναι η φωνή του σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί μπόρεσε να συνδέσει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου.
Ο Κώστας Καζάκος αποφάσισε να ανεβάσει φέτος το χειμώνα στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», ένα από τα ωραιότερα και ωριμότερα έργα αυτού του δραματουργού: «Ο Αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», μια μεγάλη παραγωγή, με ένα μεγάλο θίασο.
Το έργο αυτό, ο Μπέρτολτ Μρέχτ, το έγραψε στην εξορία. Καθώς προελαύνουν τα χιτλερικά στρατεύματα, ο Μπρέχτ, αυτοεξορίζεται. Μετά την Δανία και την Σουηδία, όπου γράφει το 1939 το «Μάνα Κουράγιο» και το «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν», φτάνει το 1940, στη Φινλανδία. Εκεί τον φιλοξενεί η συγγραφέας Χέλλα Βουολιγιόκι, της οποίας πολλά αφηγήματα, μιλούν για την αγροτική ζωή της και τους γαιοκτήμονες της Φινλανδίας. Από αυτά τα κείμενα αντλεί ο Μπρέχτ την έμπνευση για το έργο του « Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι».
Ο Μπρέχτ, πάνω στα πρότυπα των επεισοδίων και των παλιών λαϊκών επών, στήνει σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, μια κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο γαλήνιο τοπίο της Φινλανδικής εξοχής.
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου. Μετάφραση, του Οδυσσέα Νικάκη. Μουσική- σύνθεση του Διονύση Τσακνή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Φαίδων Πατρικαλάκης, την χορογραφία η Κατερίνα Φωτιάδη και τους φωτισμούς ο Θανάσης Σταυρόπουλος.
Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζάνη, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας, Ευθύμης Ξυπολητάς, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Γεράσιμος Σκαφιδάς. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

 Η Επ. Αγώνα Ν. Σμύρνης έχει κλείσει για την Κυριακή 17/2, στις 6μμ, με ειδική τιμή για την Επιτροπή Αγώνα 10€. Κλείσιμο θέσεων μέχρι το Σάββατο στις 3μμ στο τηλέφωνο 6942699887.