Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Εν κρυπτώ» και αξιοποιώντας τους μηχανισμούς της εργοδοσίας οι παρατάξεις «Αυτόνομη
Παρέμβαση» και «ΠΑΣΚΕ» που συγκροτούν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων «στήνουν» πανελλαδικό σωματείο στο εμπόριο με την επωνυμία «ΠΑΣΥΕ». Στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η διατήρηση των καταστροφικών, για τους εργαζόμενους, συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι σχεδιασμοί των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Την προσπάθεια αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην Ομοσπονδία (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ενώ ήδη «εκλογές» έχουν πραγματοποιηθεί σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Αποκαλυπτικές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν οι «εκλογές» στη Θεσσαλονίκη: Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι εκλογές ξεκίνησαν με την εφορευτική επιτροπή να εκλέγεται λίγα λεπτά πριν το άνοιγμα της κάλπης, από τους πρώτους που ήρθαν για να ψηφίσουν. Ψήφισαν διευθυντές και προϊστάμενοι των καταστημάτων «Βερόπουλου» και «Βασιλόπουλου» και εργαζόμενοι που σύμφωνα με δήλωσή τους, οδηγήθηκαν στις κάλπες κάτω από την απειλή της απόλυσης. Πολλοί από τους εργαζόμενους παραδέχθηκαν ότι ενημερώθηκαν για τις εκλογές από ανακοίνωση που αναρτήθηκε στους χώρους δουλειάς από τη διεύθυνση της επιχείρησης και πιέστηκαν από διευθυντές και προϊσταμένους να συμμετέχουν και να ψηφίσουν.
Θέλουν συσχετισμούς ευνοϊκούς για τα μονοπώλια
«Ο στόχος τους -υπογραμμίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωση- είναι προφανής:
1. Επιχειρούν ενόψει του συνεδρίου της Ο.Ι.Υ.Ε. να διαμορφώσουν πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς για να συνεχίσουν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο εμπόριο εξυπηρετώντας από καλύτερες θέσεις τους σχεδιασμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο.
2. Δημιουργούν "σωματεία" κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, "σωματεία" που θα συμφωνούν σε όλα με τους εργοδότες, δηλαδή στις μειώσεις μισθών, στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην αύξηση ακόμα περισσότερο της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.
3. Τέτοια "σωματεία" είναι απαραίτητα στην εργοδοσία και στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό για να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους στην υποταγή, το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία, τη λογική του "μικρότερου κακού".
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν αποκτήσει εμπειρία και πείρα από τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία του ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΒ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΑΤΤΙΚΑ, SPRINDER, και τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ παλαιότερα.
4. Από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ διαμορφώνουν ψηφοδέλτια με απεργοσπάστες, γραμμένους σε αλλά κλαδικά σωματεία (ΑΧΑΪΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) με υποψήφια για αντιπρόσωπος για Εργατικό Κέντρο και ΟΙΥΕ την Πρόεδρο της ομοσπονδίας ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ γραμμένη χρόνια στο κλαδικό σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα "μπουμπούκια" αυτών των παρατάξεων από άλλα κλαδικά σωματεία.
Τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΙΥΕ επαναλαμβάνουν το πείραμα της Θεσσαλονίκης όταν στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό στοχεύουν να κάνουν και στο συνέδριο της ΟΙΥΕ οπότε και αν γίνει αυτό να δημιουργήσουν δηλαδή τη μεγάλη "δημοκρατική παράταξη", τη δήθεν "αριστερή αντιμνημονιακή παράταξη", τα δήθεν "αριστερά σωματεία", αρκεί να εξυπηρετείται ο κεντρικός τους στόχος, η διάσπαση των εργαζομένων».
Απομονώστε αυτούς που δουλεύουν για τα κέρδη της εργοδοσίας
Και συνεχίζει: «Τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα προετοιμάζουν μαζί με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ (Κολλάς και άλλοι), κίνημα υποταγμένο στους εργοδότες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κίνημα εκφυλισμένο και μήτρα παραγωγής εργατοπατέρων.
Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν ανάγκη από τέτοια σωματεία, δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ που υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο με μειώσεις μισθών 6,7% καταδικάζοντας 800.000 εργαζόμενους να ζουν με μισθούς πείνας των 643 ευρώ, και να προετοιμάσουν το εδάφους για την κατάργηση της Κυριακής αργίας όπως έκαναν όταν υπέγραψαν για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων το 1997.
Αυτή είναι η δήθεν "αντιμνημονιακή" τους δράση όταν οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ αφορούν καθαρά την υλοποίηση των μνημονίων.
Απομονώστε τους κυβερνητικούς - εργοδοτικούς συνδικαλιστές αυτοί δουλεύουν για τα κέρδη της εργοδοσίας και εμείς παλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
Συσπειρωθείτε στα σωματεία του κλάδου που μάχονται την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Απαντάμε με οργάνωση στα σωματεία μας, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να μπούμε μπροστά, να κόψουμε το βήχα στην εργοδοσία και τα τσιράκια της».