Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων - Καμία απάντηση από τον Πρωθυπουργό

Μαθήματα αγωνιστικής στάσης ζωής δίνουν οι απόμαχοι της δουλειάς




από όλη τη χώρα, οι οποίοι κατέκλυσαν το Σύνταγμα και τη Βουλή ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνάντηση που ήρθε ως αποτέλεσμα του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων. Ισχυρίστηκε ότι τη Δευτέρα θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας και εργασίας προκειμένου να συζητήσουν επί του υπομνήματος, που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και στη συνέχεια θα τους καλέσει για τους δώσει απαντήσεις.
Στο υπόμνημα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Οι συνταξιούχοι της χώρας έχουν υποστεί βίαιη φτωχοποίηση και οδηγούνται στην εξαθλίωση, από την εφαρμογή των πιο βάρβαρων, αντισυνταξιουχικών, αντιλαϊκών πολιτικών και αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, στο όνομα του χρέους, της καπιταλιστικής κρίσης, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.
Μιας κρίσης του συστήματος που καμιά ευθύνη δεν έχουμε έχοντας πληρώσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις μας. Την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της ευνοϊκής μεταχείρισης των υπεύθυνων αυτής της κρίσης, των εχόντων και κατεχόντων πλουτοκρατών που όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο αλλά ευνοούνται και ενισχύονται με νέα προνόμια φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, παραγραφές χρεών, συγκαλύπτοντας συγχρόνως τη φοροδιαφυγή».
«Με την πανελλαδική μας συγκέντρωση εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές και απαιτούμε:
  • Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, και επιδόματα. Καμία περικοπή στις Δαπάνες, για Φάρμακα και δημόσια υγεία. Κατάργηση των χαρατσιών της φοροληστείας, και όλων των αντισυνταξιουχικών, αντιασφαλιστικών νόμων και μνημονίων. Να επανέλθουν όλες οι παροχές για τα προγράμματα λουτροθεραπείας και θεραπευτικού τουρισμού.
  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, πολυϊατρείο, ή νοσοκομείο του ΙΚΑ, ή άλλου ταμείου να μην κλείσει ή συγχωνευτεί, και να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει.
  • Να γίνουν άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, για την κάλυψη των αναγκών μας. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία, των δημοσίων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και η συμμετοχή τους σε φάρμακα και εξετάσεις.
  • Να επανέλθουν τα «κουρεμένα» στα αποθεματικά των Ταμείων με ευθύνη του Κράτους. Όχι στο τζόγο που τα έχουν τοποθετήσει. Άμεσα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
  • Οι ρυθμίσεις που προτάθηκαν δεν διευκολύνουν την είσπραξη των χρεών στα ταμεία και είναι χειρότερες από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.
  • Αποκλειστικά, δημόσιο, δωρεάν ενιαίο, καθολικό σύστημα υγείας και πρόνοιας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, στην υγεία. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων - συνταξιούχων στο κλάδο της υγείας».
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός του αγώνα των συνταξιούχων οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, 1η Μάη, σε όλη τη χώρα.
Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους εξέφρασε συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο ο Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ταξικών Συνδικάτων και Ομοσπονδιών, της ΟΓΕ.
Στη μεγαλειώδη και δυναμική συγκέντρωση και πορεία πουπραγματοποίησαν συνταξιούχοι από κάθε γωνιά της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΠΕΣ-ΝΑΤ – ΟΤΑ και ΤΑΕΟΑΕΕ για πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην πολιτική που κλέβει τον ιδρώτα των συνταξιούχων και των εργαζομένων για να τα δώσει ως παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.
«Τα ελλείμματά σας στα ταμεία είναι οι παροχές στην πλουτοκρατία», «Όλα τα ταμεία τα έφτιαξε η γενιά μας, κληρονομιά θα μείνουν στα εγγόνια τα παιδιά μας», «Όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Εμπρός, λαέ, ξεσηκωμός στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν για την πλουτοκρατία» μερικά από τα συνθήματα που ηχούν το κέντρο της Αθήνας.
Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμο Κουμπούρη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ χαιρέτισαν συνταξιούχοι από την Αττική και πόλεις της επαρχίας.
Δυναμικές ήταν οι προσυγκεντρώσεις και η πορεία προς την πλατεία Κλαυθμώνος, που πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Άμφισσα αλλά και από ολόκληρη την Αττική, στην Ομόνοια, στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, στο Σύνταγμα και στην Κάνιγγος.