Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ν. Μανωλάδα: «Κάτω από την ίδια σημαία θα νικήσουμε» τόνισε ο Δ.Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ο νόμος του καπιταλιστή "φραουλά" επικρατεί εδώ στη Μανωλάδα
και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ηλείας και Νοτιοδυτικής Αχαΐας» τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, μιλώντας στη συγκέντρωση των κομμουνιστών στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, στην οποία συμμετείχαν και οι εργάτες γης, που πυροβολήθηκαν από τους μεγαλοτσιφλικάδες, επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους.
Επισήμανε ο Δημήτρης Τσαβάρας:
«Σε συνθήκες που θα τις ζήλευε ακόμα και η κυρίαρχη τάξη του δουλοκτητικού τρόπου παραγωγής, με εξευτελιστικό μεροκάματο και με διαμονή σαν τα ζωντανά σε τρισάθλια παραπήγματα - για τα οποία μάλιστα πλήρωναν και νοίκι, τ' αδέλφια μας οι εργάτες γης, μετανάστες εδώ απ' τις μακρινές πατρίδες τους, εξαιτίας του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, με τη σκληρή δουλειά τους, ήλιο με ήλιο χωρίς κανένα δικαίωμα και έχοντας από πάνω τους τα τσιράκια, τους επιστάτες και όλον τον τρομοκρατικό μηχανισμό των αφεντικών τους, εξασφάλισαν - χρόνια τώρα - μεγάλα κέρδη στους φραουλάδες καπιταλιστές και και τα άλλα κοινωνικά παράσιτα. Αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός κι αυτό το μέλλον επιφυλάσσει για όλη την εργατική τάξη.
Την κατάσταση αυτή συνοδεύει και η υπόλοιπη βαρβαρότητα των αφεντικών, οι εκφοβισμοί, οι τραμπουκισμοί, η χρήση της απροκάλυπτης βίας - ακόμη και των όπλων.
Θυμίζουμε τον Απρίλιο του 2008, τη νυχτερινή επιδρομή με δολοφονικά εργαλεία και όπλα στα καταλύματα των εργατών γης που απεργούσαν για καλύτερο μεροκάματο, αλλά και την επίθεση σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας, επειδή συμπαραστάθηκαν στους εργάτες.
Το ΚΚΕ, τότε πριν 5 χρόνια, υπεράσπισε μαχητικά τον εργατόκοσμο της Μανωλάδας.
Θυμίζουμε ακόμα το περιστατικό του Απρίλη του 2009, όταν κάποιο κτήνος έσυρε στους δρόμους του χωριού, δεμένους σε ένα μηχανάκι, δύο εργάτες επειδή τους υποπτεύθηκε για κλέφτες (!). Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μιλούσε για "μεμονωμένα" φαινόμενα, υποσχόταν μέτρα και έθετε το ζήτημα ως "ρατσιστικό".
Αυτό το όργιο συνεχίζεται και, μάλιστα, χτες πήρε πιο άγρια μορφή, καθώς καπιταλιστές και επιστάτες τους έριξαν με πυροβόλα όπλα στο ψαχνό ενάντια σε εργάτες που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, στέλνοντας δεκάδες στα νοσοκομεία και ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση. Ήταν μια κανονική δολοφονική επίθεση εκ μέρους των μεγαλοκτηματιών και των ανθρώπων τους στη Μανωλάδα.
Έχει πείρα το εργατικό κίνημα, παγκόσμιο και ελληνικό, από τέτοια. Μέρες που είναι και πλησιάζει η Εργατική Πρωτομαγιά, θυμόμαστε τους στίχους του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου.
“Εμείς ταΐζουμε τη ζωή στο χέρι: Περιστέρι, κ' εμείς ούτ' ένα ψίχουλο δεν έχουμε στο χέρι.
Εμείς κρατάμε όλη τη γη μες στα αργασμένα μπράτσα και σκιάχτρα στέκονται οι θεοί κι αφέντη έχουνε φάτσα.
Τι έκανες γε' μου εσύ κακό; Για τους δικούς σου κόπους την πλερωμή σου ζήτησες απ' άδικους ανθρώπους.
Λίγο ψωμάκι ζήτησες και σου 'δωκαν μαχαίρι, τον ιδρώτα σου ζήτησες και σου 'κοψαν το χέρι.
Δεν ήσουν ζήτουλας εσύ να πας παρακαλώντας, με τη γερή σου την καρδιά πήγες ορθοπατώντας.
Δώστε μου, αητοί, νύχια, φτερά για να τους κυνηγήσω και την καρδιά τους, μύγδαλο, να τήνε ρουκανίσω”.
Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, καθώς το κακό παράγινε εδώ στη Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της φράουλας και τα κοπέλια τους.
Τους προειδοποιούμε ότι ανοίγουν μεγάλους λογαριασμούς με το ΚΚΕ, με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το λαό.
Η επίθεση στους εργάτες γης μετανάστες είναι επίθεση σε όλη την εργατική τάξη, στο κίνημά της, στην πρωτοπορία της.
Οι μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας είναι τμήματα της ελληνικής εργατικής τάξης, άρα είναι μαζί μας κι είμαστε μαζί τους.
Ενώ απέναντί μας είναι οι καπιταλιστές και οι μπράβοι τους, όλοι όσοι τους παρέχουν στήριξη και ανοχή (κράτος, μηχανισμοί, πολιτικές δυνάμεις).
Η στάση του καθενός στο ζήτημα αυτό είναι λυδία λίθος για την ποιότητά του, για το ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως συνενόχους και συνυπεύθυνους αυτών των βαρβαροτήτων και εγκληματικών πράξεων των μεγαλοαφεντικών της Μανωλάδας και των ανθρώπων τους:
- Το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα γιατί έχει ως νόμο του και υπέρτατη αξία του το κέρδος (και μαζί τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται αυτό το ξεπερασμένο σάπιο κοινωνικό σύστημα).
- Την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και όλων όσοι στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο και την καπιταλιστική ανάπτυξη ως εναλλακτική λύση και διέξοδο, ασχέτως εκδοχών και μορφών διαχείρισης των υποθέσεων της αστικής τάξης.
- Τις τοπικές και κρατικές αρχές που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης τάχα "για το καλό του τόπου" - ξέρουμε καλά όμως ότι γι' αυτούς "τόπος" και "τοπική κοινωνία" είναι τα συμφέροντα και η κοιλιά των αφεντικών, καθώς αυτή η διαβόητη ανάπτυξή τους, χρόνια τώρα, εκτός του ότι τσακίζει την εργατική τάξη, έχει φέρει σε δεινή θέση τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής.
Όλος αυτός ο θεσμός και ο θεσμός των τοπικών αρχόντων και αξιωματούχων που κάθονται στο σβέρκο του λαού, είναι ορκισμένος και στην υπηρεσία των καπιταλιστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα, το ίδιο μεσημέρι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δήλωνε ότι είναι στο πλευρό των παραγωγών εμπόρων φράουλας και πραγματοποιούσε σύσκεψη με εκπροσώπους των φραουλάδων (και άλλους κρατικούς παράγοντες), όπου τέθηκε το "εργατικό" θέμα και το πώς οι φραουλάδες θα "κατακτήσουν" κι άλλες αγορές - να γιατί κόπτεται και δουλεύει αυτό το κρατικό όργανο και η ηγεσία του, να τι οπλίζει το χέρι των δολοφόνων!
Το ΚΚΕ καλεί το λαό στην πιο πλατιά έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους αλλοδαπούς εργάτες γης.
Καλούμε τους εργάτες, Έλληνες και ξένους, ενωμένοι σαν μια γροθιά, ν' αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά. Η λύση δεν είναι να γίνεται η εκμετάλλευση πιο "πολιτισμένα" και "με κανόνες", όπως λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας ως πρότυπο την κατάσταση σε άλλες περιοχές (και βγάζοντας λάδι τις ιερές ελευθερίες του κεφαλαίου, το σύστημα και το κράτος, του που όχι μόνο δεν είναι απόν, αλλά και ενεργητικά στηρίζει τους καπιταλιστές).
Οι κομμουνιστές, μπροστά, μ' ενθουσιασμό και μαχητικό πνεύμα, με την αισιοδοξία ότι ξέρουμε πού βαδίζουμε και τι έχουμε μπροστά μας, με συναίσθηση της συνθετότητας της κατάστασης, των εξελίξεων, των δυσκολιών, προχωράμε με όπλο τις αποφάσεις του πρόσφατου 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν συμπεράσματα απ' την πείρα τους και να έρθουν με το ΚΚΕ, στη λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία, για το Σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος και επίκαιρος, όπου η γη θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, δρόμος που συμφέρει εκτός από τους εργάτες και τους φτωχούς αγρότες.
Κάτω απ' την ίδια σημαία, τη σημαία που κράτησε ψηλά και ο Νίκος Μπελογιάννης απ' τη γειτονική Αμαλιάδα, συνεχίζουμε, προχωράμε και θα νικήσουμε!».