Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο Γολγοθάς των νέων ζευγαριών της λαϊκής οικογένειας για μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σε ημερίδα με θέμα «Προσχολική Αγωγή σε περίοδο κρίσης» προκάλεσε με την πρότασή του το ακροατήριο που αποτελούσαν εργαζόμενες στους 77 δημοτικούς σταθμούς. Ανακοίνωσε ότι μελετά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών το απόγευμα με τη βοήθεια εθελοντών.

Αυτά μελετάει ο κος Δήμαρχος την ώρα που τα προβλήματα στα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών της Αθήνας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου αναμένεται να προκληθούν και στη νέα χρονιά (2013-2014) λόγω της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.
Την ώρα που είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν το απαιτούμενο προσωπικό και οι χώροι ώστε να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, αφού οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους Δήμους, θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα πάρουν οι σταθμοί αλλά ακόμη και το κλείσιμο σταθμών, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκε το κόστος λειτουργίας τους, σε λιγότερο από το μισό.
Ξέρει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς από τα νέα ζευγάρια, εγκαταλείποντας κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική. Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έμεναν έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Πάνω από 120.000 αιτήσεις αναμένεται να καταθέσουν για τη νέα σχολική χρονιά οι εργαζόμενες και οι άνεργες μητέρες που διεκδικούν μία από τις 60.000 θέσεις που θα καλυφθούν σε ιδιωτικούς και δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήδη οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται συρρικνώνουν τον αριθμό των ωφελουμένων μητέρων.
Ανακοινώθηκε ότι 150 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν, προκειμένου να διατηρηθούν και για τη σχολική περίοδο 2013-2014 οι 60.000 θέσεις.
Η προκήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής του υπουργείου Εργασίας». Την ευθύνη για την όλη διαδικασία θα αναλάβει και πάλι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ). Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών αλλά και ότι στο πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνονται χρήματα για την επιδότηση της μετακίνησης και της διατροφής των παιδιών.
Σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που στόχος του είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και στην προκειμένη περίπτωση και η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ποτέ δεν ήταν επαρκείς και σύγχρονοι. Αντίθετα ολοένα και περισσότερο άνοιγε ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην εμπορευματοποίησή τους.
Η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά και επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των δραστικών περικοπών των κρατικών χρηματοδοτήσεων διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά και από τους αιρετούς που στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα.
Οι λαϊκές οικογένειες, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Της Κάλι Καρά 902.gr