Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Παιδικοί σταθμοί: Κόβουν από τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας


Το γεγονός που αποκάλυψε ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ότι δηλαδή η κυβέρνηση αρχικά είχε αποφασίσει να κόψει το γεύμα βρεφών και νηπίων που θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τι σημαίνει ταξική αντιλαϊκή πολιτική. Βέβαια, στη συνέχεια και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε άλλαξε η αρχική πρόβλεψη και τελικά θα σερβίρεται γεύμα στα παιδιά, όμως αυτό συνοδεύεται από την περιβόητη λεγόμενη «μείωση του κόστους ανά παιδί».
Δηλαδή, θα ρίξουν το ποσό που τους κοστίζει το κάθε παιδί, για να καλύψουν από αυτή τη διαφορά, το φαγητό... Ετσι, το βλέπουν σαν κόστος και τίποτε άλλο. Αυτή η μείωση τι σημαίνει; Περικοπές σε άλλες απαραίτητες υπηρεσίες που παρέχονται στα πιτσιρίκια λαϊκών οικογενειών 2,3,4 χρονών, όπως: παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, λειτουργικά έξοδα, έλεγχος της σωματικής υγείας του παιδιού και, τέλος, καθαριότητα.
Ετσι, μπορεί κάποιος σταθμός να αποφασίσει να απολύσει προσωπικό. 'Η να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πληρώσει βοηθό παιδαγωγού και να τον καταργήσει. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε έναν παιδαγωγό θα αντιστοιχούν περισσότερα παιδιά, με αρνητικές συνέπειες στο έργο τους και στην υγεία τους. Επιπλέον, θα κόβουν από έξοδα για θέρμανση, νερό, κλπ., που σημαίνει ότι μπορεί να μην τηρούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαμονής. Θα παγώνουν δηλαδή τα παιδιά το χειμώνα επειδή θα πρέπει να μειωθεί κόστος από το πετρέλαιο. Ακόμα, δεν αποκλείεται να μειωθούν ή να μη γίνονται καθόλου ιατρικές εξετάσεις απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού... Τέτοια πραγματικότητα διαμορφώνουν για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.