Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Ο παιδικός σταθμός δικαίωμα κάθε παιδιού

Άγχος και αγωνία κατατρώει τα νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα, καθώς είναι σε εξέλιξη η κατάθεση αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων για τη νέα περίοδο. Η πείρα των τελευταίων χρόνων, η συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης, κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, οι απολύσεις προσωπικού, οι δραστικές περικοπές των κρατικών προϋπολογισμών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, κάθε άλλο.

Για άλλη μια χρονιά αναμένεται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός, με τραγικές συνέπειες για τις οικογένειές τους στην καθημερινότητά τους. Αντί να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, με γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, αλλά και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πάλι επιχειρούνται «μπαλώματα» που αφήνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών εκτός δημόσιου δικτύου, τα σπρώχνουν στους σχολάρχες, φέρνουν τους γονείς αντιμέτωπους με δυσβάσταχτα τροφεία τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους δημοτικούς σταθμούς.
Να εξασφαλιστεί τώρα η ένταξη, στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα , όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις, με κατάργηση όλων των τροφείων και εξασφάλιση πλήρους και ποιοτικής σίτισης για όλα τα παιδιά. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτήρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.