Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σταμάτησε με αγωνιστική παρέμβαση η κατάσχεση σπιτιού ανέργων για χρέος 751.35 ευρώ

Κατόπιν δυναμικής παρέμβασης της Λαϊκής Επιτροπής του 3ου και 4ου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διακόπηκαν οι διαδικασίες που είχε ξεκινήσει η διοίκηση του δήμου για αναγκαστική κατάσχεση σε σπίτι ανέργων για χρέος προς το δήμο 751,35 ευρώ!

Η οφειλή αφορούσε παλαιότερο έργο αποχέτευσης σε σπίτι στον Κολωνό. Οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 3 δόσεις το 2010, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις άλλες τρεις το 2011, καθότι στο ζευγάρι ήταν κι οι δύο μακροχρόνια άνεργοι. Αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα παιδιά από τα ΤΕΙ που σπούδαζαν στην επαρχία, από όλη την οικογένεια εργάζεται μόνο ο ένας γιος, τα λεφτά ίσα που φτάνουν για φαγητό, ενώ το Πάσχα η ΕΥΔΑΠ τους πήρε το μετρητή για χρέη 500 ευρώ! Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση δυστυχίας που κατατρέχει τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας.
Ο δήμος για το προαναφερόμενο χρέος (με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 954 ευρώ) ξεκίνησε διαδικασίες κατάσχεσης του διαμερίσματος που σημειωτέον είναι πρώτη κατοικία. Οι δε «οφειλέτες» βρήκαν αποκούμπι στη Λαϊκή Επιτροπή και τη Λαϊκή Συσπείρωση, αγωνιστές των οποίων σήμερα συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο στη Λιοσίων, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σε εργαζόμενους και διερχόμενους, βροντοφώναξαν από ντουντούκας ότι:
«Η εξωφρενική και ανάλγητη απόφαση προστίθεται σε μια καθημερινή πλέον πρακτική που ακολουθείται από μια σειρά δημοτικές αρχές απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν είτε μικρές είτε μεγάλες οφειλές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Όλη η γειτονιά στο πόδι! Δε θα επιτρέψουμε καμία κατάσχεση σε φτωχές λαϊκές οικογένειες. Κανένας μόνος του στην κρίση! Όλοι για όλους και όλοι για έναν! Δυναμώνουμε τη Λαϊκή Επιτροπή στη γειτονιά μας».
Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής και της Λαϊκής Συσπείρωσης συναντήθηκαν με την αρμόδια αντιδήμαρχο Εύα Κοντοσταθάκου. Στα επιχειρήματα της ιδίας, όσο και της αρμόδιας υπαλλήλου, ότι δήμος και υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία (άρα να ξεκινούν και τέτοιες διαδικασίες για οφειλές), κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική και την στάση της δημοτικής αρχής που την υπηρετεί, ζήτησαν αντίσταση κι ανυπακοή, ο δήμος να βρίσκεται στο πλευρό του λαού, σε μια πρώτη τέτοια ενέργεια να ανακληθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης.
Κατόπιν της πίεσης, οι αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες σταμάτησαν τη διαδικασία κατάσχεσης και σε συνεννόηση με την οικογένεια προχωρούν σε διακανονισμό εξόφλησης της οφειλής. Πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Στέλιος Λάμπρου επέμεινε ότι καθότι το επόμενο διάστημα οι τέτοιες περιπτώσεις θα αυξηθούν, με χιλιάδες δημότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε είδους οφειλές τους, κάλεσε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα, να σταθεί στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων, να πάψει να λειτουργεί ως άλλος ένας μηχανισμός χαρατσώματος και φορομπηξίας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.Σε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, για χρέος 751,35 ευρώ προχώρησε χωρίς καμία ντροπή  ο δήμος Αθήνας στέλνοντας για ακόμα μία φορά το μήνυμα ότι όποιος χρωστάει ακόμα και....ένα ευρώ θα πληρώσει.
Το ποσό αφορά έργο  αποχέτευσης, η αποπληρωμή του οποίου ορίστηκε να γίνει σε δόσεις.
Από οικονομική αδυναμία (η ιδιοκτήτρια είναι άνεργη) έμεινε σε εκκρεμότητα η παραπάνω οφειλή, για την οποία ο δήμος Αθηναίων ανέθεσε σε δικαστικό επιμελητή να συντάξει έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αξία του ακινήτου που κινδυνεύει να βγει, ενδεχομένως και τις επόμενες μέρες, στο σφυρί εκτιμήθηκε σε 200.000 ευρώ ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς σε 160.000 ευρώ, ποσά 200 φορές μεγαλύτερα από το οφειλόμενο ποσό.
Η εξωφρενική και ανάλγητη απόφαση προστίθεται σε μια καθημερινή πλέον πρακτική που ακολουθεί (και) ο Δήμος της Αθήνας απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν είτε μικρές είτε μεγάλες οφειλές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Παρέμβαση για να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης θα πραγματοποιήσει αύριο στις 10 το πρωί, στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Αθήνας (οδός Λιοσίων 22), η Λαϊκή Επιτροπή 3ου-4ου διαμερίσματος.