Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Παρέμβαση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Το έγγραφο της Περιφέρειας είναι αποκαλυπτικό για τους όρους με τους οποίους απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας»

Παρέμβαση στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ στο Ιλιον πραγματοποίησαν, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης και εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Οι 11 εργαζόμενοι, ενώ έχουν τοποθετηθεί και αναλάβει εργασία στο Δήμο Πετρούπολης, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ εδώ και 40 μέρες. Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα».
Στα ερωτήματα των εργαζομένων, τα στελέχη του ΟΑΕΔ απαντούν με παραινέσεις να κάνουν «υπομονή», επαναλαμβάνοντας προκλητικά πως «έτσι γίνεται πάντα στα προγράμματα».
Υπενθυμίζουμε πως στα «πεντάμηνα» έχουν ενταχθεί άνεργοι, αρκετοί από τους οποίους μακροχρόνια, που έχουν ανάγκη το μεροκάματο και δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα, να πηγαινοέρχονται στη δουλειά και να περιμένουν καρτερικά πότε θα πληρωθούν.
Στην πραγματικότητα, με τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδότες διαμορφώνουν μια νέα στρατιά εργατών, που δεν έχουν ούτε τα (πετσοκομμένα) στοιχειώδη δικαιώματα. Αυτό μαρτυρά και το ενημερωτικό έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Περιφέρειας Αττικής προς τους αντιπεριφερειάρχες «σχετικά με την απασχόληση ωφελούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
Το έγγραφο της Περιφέρειας
Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται μέσω αυτών των προγραμμάτων, το μόνο που δικαιούνται είναι να παίρνουν μια συγκεκριμένη αμοιβή, που αντιστοιχεί μέχρι τα 490 και τα 425 ευρώ καθαρά, για μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών αντίστοιχα. Κι αυτά με καθυστέρηση!
Από εκεί και πέρα, «ο δικαιούχος φορέας δεν υποχρεούται να καταβάλλει οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους (ενδεικτικά αναφέρεται: άδεια, ασθένεια, επίσημη αργία), ενώ μέχρι τη λήξη του προγράμματος - διάρκειας πέντε μηνών - απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς καμιά αποζημίωση και χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης».
Αυτή η αποκαλυπτική διατύπωση επιβεβαιώνει ότι οι χιλιάδες που απασχολούνται στο πρόγραμμα, εργάζονται προσωρινά, πληρώνονται ανεξαρτήτως ειδικότητας, παίρνουν ψίχουλα μόνο για τις μέρες που θα δουλεύουν και μετά ξαναπέφτουν στην ανεργία. Οπως ξεκάθαρα αναφέρεται, η ασθένεια, η άδεια, η αργία δεν πληρώνονται, ενώ η συμμετοχή στην απεργία σημαίνει αυτόματα και διακοπή της συμμετοχής στο πρόγραμμα, όπως ενημερώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι απασχολούμενοι με τα «πεντάμηνα» στους δήμους.
Επιπλέον, κάθε σχετικό έγγραφο (νομοθετικές διατάξεις, εγκύκλιοι κ.ά.) που αναφέρεται στα συγκεκριμένα προγράμματα, περιγράφει όσους επιλέγονται όχι ως «εργαζόμενους», αλλά ως «ωφελούμενους»! Δηλαδή, ο νόμος αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα και λέει ότι αυτός που ωφελείται δεν είναι ο εργοδότης, μέσα από την εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης, αλλά ο εργαζόμενος, προφανώς επειδή έχει την «πολυτέλεια» να δουλεύει έστω και με αυτούς τους όρους!
Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ
Στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους, η διευθύντρια του παραρτήματος του ΟΑΕΔ στο Ιλιον ανέφερε πως δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθούν μιας και το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού. Οι δυνάμεις του Συνδικάτου ΟΤΑ και του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την έγκαιρη και σταθερή πληρωμή όλων των εργαζομένων. Σήμερα, στη 1.30 μ.μ., θα κάνουν νέα παρέμβαση, στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Αλιμο.
Με ανακοίνωση - κάλεσμα σε αγώνα υποδέχονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα και στον ΟΑΣΑ. Σ' αυτούς τους εργαζόμενους, ο Οργανισμός αναθέτει να ελέγχουν τα εισιτήρια. Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Στη συγκεκριμένη δουλειά που σου έδωσαν θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να ελέγχεις τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον φοιτητή, τον εργάτη αν έχει εισιτήριο. Για 5 μήνες θα είσαι ελεγκτής και μετά θα γυρίσεις στη θέση του ελεγχόμενου που ήσουν και πριν. Γι' αυτό σκέψου ότι ο έλεγχος των εισιτηρίων πρέπει να είναι προληπτικός και όχι κατασταλτικός, να μην αποφέρει πρόστιμα στους επιβάτες που βάλλονται από όλες τις μεριές με τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Απαραίτητη η οργάνωσή σου στα σωματεία του χώρου, στις επιτροπές αγώνα για να μη γίνεις έρμαιο της εργοδοσίας».