Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Χ. Κατσώτης: Να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Την τακτική κυβέρνησης και ΕΕ να ανακυκλώνουν την ανεργία μέσω προγραμμάτων που προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη βουλή, για τους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
Παρουσιάζοντας την επίκαιρη ερώτηση ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι «τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να χτυπηθεί η σταθερή εργασία, η δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα και για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Όπως είπε «με το ιδιότυπο πλαίσιο "ειδικού σκοπού", που η κυβέρνηση έχει θεσπίσει, επιχειρεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους αυτούς και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια ασθένειας από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κυβέρνηση, εργοδοσία, στελέχη του ΟΑΕΔ έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους ότι δεν έχουν το δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση του αγώνα για την ίδια τους τη ζωή».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα «ώστε οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία να πληρώνονται κάθε μήνα, να έχουν δικαίωμα σε άδεια και ασθένεια με πληρωμή, σε βιβλιάριο ασθενείας από την πρώτη μέρα, καθώς και για να υπάρξει στοιχειώδης προστασία αυτών και των οικογενειών τους, με επίδομα ανεργίας για όλους, όταν τελειώνει το πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, για φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης».
Στην επίκαιρη ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εφαρμόζεται ότι προβλέπει ο νόμος. Επίσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις καταγγελίες του ΚΚΕ σχετικά με τον χαρακτήρα που έχουν αυτά τα προγράμματα, υποστηρίζοντας ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση εργοδότης είναι το δημόσιο και όχι ιδιώτης.
Ανταπαντώντας ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι «πάντα το δημόσιο λειτουργεί ως πιλότος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και των stage. Συμπλήρωσε πως πίσω από το πλαίσιο των εργαζομένων «ειδικού σκοπού» αφαιρούνται εργασιακά δικαιώματα όπως η χορήγηση άδειας ασθενείας και η συμμετοχή στην απεργία. Μάλιστα παρουσίασε συγκεκριμένα κρούσματα απαγόρευσης του δικαιώματος στην απεργία, αλλά και ενοικίασης εργαζομένων.