Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση των εργαζομένων που απασχολούνται με το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και την Περιφέρεια, έκανε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με τη σύσκεψη που οργάνωσε σήμερα.

Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου κατέληξε στη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», η οποία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των εργαζομένων, στην οργάνωση παρεμβάσεων για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στην προβολή και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε εκ μέρους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ ο Βασίλης Πετρόπουλος. Τόνισε τη σημασία που έχει για το Συνδικάτο η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν: «Στο πρόσωπό σας και στην εργασιακή σας σχέση βλέπουμε το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για όλους μας», υπογράμμισε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στους μισθούς - ψίχουλα, την άρνηση του δικαιώματος των εργαζόμενων στην άδεια, κανονική ή αναρρωτική, τη μη πληρωμή των αργιών, την απαγόρευση ακόμα και της απεργίας, την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να καταργηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης δουλειάς.
Υπενθύμισε ότι αυτές οι συνθήκες απασχόλησης δεν είναι νέες, αφού έχουν προηγηθεί τα «πεντάμηνα» μέσω ΜΚΟ, τα «stage», τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Εξάλλου, όπως επισήμανε, η ΕΕ έχει ανοίξει το δρόμο ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του '90, μέσα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, για την «κυκλική εναλλαγή σε θέσεις απασχόλησης».
Στάθηκε ακόμα στην ευθύνη που φέρουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, δίπλα στην ΕΕ, την κυβέρνηση και τους Δημάρχους. Για παράδειγμα, η ΓΣΕΕ συμμετείχε, μέσω του ΙΝΕ, ως εργοδότης στην υλοποίηση των «πεντάμηνων». Αντίστοιχα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ που δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα», έχει διαγράψει από τη δύναμή της σωματεία μόνο και μόνο επειδή γράφουν μέλη τους όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
«Βουνό» τα προβλήματα
Το λόγο πήραν εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην «κοινωφελή εργασία», που σκιαγράφησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί, οι μισθοί τους συρρικνώνονται, αφού δεν αμείβονται για τις αργίες, γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τους Δήμους για τα δεδουλευμένα.
«Εχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, σε δύσκολες θέσεις δουλειάς, και δεν περίμενα τέτοιες συνθήκες εργασίας στο λεγόμενο "δημόσιο"», ανέφερε εργαζόμενη στο Δήμο Περάματος. Περιέγραψε πως εργάζονται στην καθαριότητα, χωρίς να τους έχουν χορηγηθεί ρούχα και παπούτσια, πως ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές γυναίκες που είναι ανασφάλιστες, μητέρες που μετά τη δουλειά σε αυτές τις συνθήκες γυρίζουν σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά τους. Επιπλέον, ο Δήμος επιχείρησε να τις χρησιμοποιήσει σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσει την απεργία των καθαριστριών στα σχολεία.
Καθαριότητα, δουλειά στη χωματερή, ακόμα και ασφαλτόστρωση: Κάθε μέρα ο Δήμος Σαρωνικού τους αναθέτει και μια διαφορετική εργασία, όπως είπε εργαζόμενος, πάντα χωρίς να τους διαθέτει τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Αντίστοιχα, στην Ηλιούπολη χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να πάρουν οι εργαζόμενοι Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, μάσκα, γάλα μετά τη βάρδια τους).
Αν και τοποθετήθηκαν στην Περιφέρεια, 8 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες βρέθηκαν να δουλεύουν στο νοσοκομείο «Αττικόν», χωρίς να έχουν ούτε καν γάντια. Εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό στην Καισαριανή αναγκάζεται να πηγαίνει στη δουλειά άρρωστη, αφού για αυτή δεν υπάρχει αναρρωτική άδεια.
Νέες κινητοποιήσεις
Ήδη, το Συνδικάτο έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ και σε Δήμους, κατά κύριο λόγο για την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων στα «πεντάμηνα». Οι παρεμβάσεις και η κινητοποίηση των εργαζομένων είχαν αποτέλεσμα, με την πίεση που άσκησαν.
Ακόμα, το Συνδικάτο έχει αποσπάσει δέσμευση από τον ΟΑΕΔ πως θα δοθεί λύση ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται, ως μισθωτοί, για 25 μέρες το μήνα και να μη χάνουν το μεροκάματο της αργίας. Με τη συγκρότηση της Επιτροπής, το Συνδικάτο έχει βάλει τη βάση για νέες κινητοποιήσεις που θα θέσουν στο επίκεντρο κάθε ένα από τα προβλήματα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».