Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Ανακοίνωση των Κ.Ο. Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.


          

          Δυο μήνες από την έναρξη των σχολείων η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας του νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων για την επόμενη χρονιά με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων που θα κατευθυνθούν στις τσέπες των επιχειρηματιών. Η δημοτική αρχή Ν. Σμύρνης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) έσπευσε σαν πρόθυμη από καιρό να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της κυβέρνησης, κατεβάζοντας πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Νοεμβρίου 2019 για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων. Συγκεκριμένα  πρότεινε την συγχώνευση του 8ου γυμνασίου και του 7ου Λυκείου της Εστίας στα γειτονικά γυμνάσια - λύκεια και την συγχώνευση των ΕΠΑΛ.  Φτάνει στο σημείο να προωθεί την στέγαση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στον ακατάλληλο χώρο του ΕΠΑΛ. Όλα αυτά σε ένα δήμο που στα σχολικά του κτίρια κυριαρχούν τα 25αρια τμήματα, υπάρχουν αίθουσες που προορίζονται για άλλες εκπαιδευτικές και αποθηκευτικές ανάγκες και έχουν μετατραπεί σε τάξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν προκάτ και ανεπαρκείς προαύλιοι χώροι.
          Είναι η ίδια δημοτική αρχή, που τόσο καιρό δεν διεκδίκησε την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων που τόσο έχει ανάγκη ο δήμος μας, δικαιολογούμενη πίσω από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν λεφτά για να χτιστούν νέα σχολεία. Την ίδια ώρα όμως δεν αμφισβητεί την πολιτική που εφαρμόζεται στην Παιδεία με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως κόστος που πρέπει να μειωθεί. Όλοι μαζί – ΕΕ, κυβέρνηση, δημοτική αρχή - προωθούν λύσεις που υποβαθμίζουν την παρεχόμενη μόρφωση που θα γίνεται σε πιο δύσκολες συνθήκες και την ίδια την ζωή των μαθητών.
          Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών κόντρα σε αυτή την προσπάθεια της δημοτικής αρχής. Η αντίδραση αυτή ανάγκασε την δημοτική αρχή να αναβάλλει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο θα συζητιόνταν και το συγκεκριμένο θέμα και να δηλώσει ότι  “μια απλή καταγραφή των σχολείων έκανε”. Οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν, αλλά να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση οποιαδήποτε στιγμή δημοτική αρχή και Υπουργείο προσπαθήσουν να ξαναφέρουν το θέμα. Ο αγώνας για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να στραφεί κόντρα στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
          Οι Κ.Ο. Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην περιοχή μας. Διεκδικούμε την κατασκευή νέων σύγχρονων ασφαλών σχολικών κτιρίων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή με ευθύνη του κράτους. Ταυτόχρονα στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις που διατυπώνονται από όλα τα σχολεία του δήμου μας για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, για μόνιμο προσωπικό μέσα στα σχολεία που θα ασχολείται με τη σίτιση, τη φύλαξη των σχολείων και άλλες ανάγκες των μαθητών κατά την παραμονή τους εκεί, για κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή και κτιριακές επισκευές.