Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Για τις καταστροφικές φωτιές στην Ανατολική Αττική

 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ανατολική Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων πυρκαγιών που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν λαϊκές περιουσίες και φυσικό πλούτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμβάντα υπήρχαν στο Νέο Βουτζά, στο Μαρκόπουλο, στα Σπάτα, στην Νέα Μάκρη, στην Καμάριζα του Λαυρίου, στην Συντερίνα, στην Ραφήνα και φυσικά η μεγάλη φωτιά στις περιοχές του Σαρωνικού. Η εκδήλωση των συμβάντων ήταν μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα τα οποία επιβάλλεται να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν μέλη και στελέχη της ΚΟΑ που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Καταδεικνύεται με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, από τη μία η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, οι μεγάλες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, από την άλλη ότι το χέρι των εμπρηστών «οπλίζει» η πλήρης εμπορευματοποίηση της γης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός που την υπηρετεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είχαμε την εκδήλωση των πυρκαγιών υπάρχει έντονο και πολύμορφο επενδυτικό ενδιαφέρον ενδιαφέρον, από την ενέργεια έως την τουριστική αξιοποίηση. Από το Πάνειο Όρος έως την ευρύτερη την Αναβύσσου, τη Σαρωνίδα και την παλαιά Φώκαια, συνολικά το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, είναι μια περιοχή που έχουν βάλει στο μάτι «επενδυτές».

Αυτή η κατάσταση θα επαναλαμβάνεται, όσο η γη, το φυσικό περιβάλλον, οι παραλίες αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμα εμπόρευμα. Όσο είναι σε ισχύ οι δασοκτόνοι νόμοι, όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, όσο υποχρηματοδοτείται το Πυροσβεστικό Σώμα, μια πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Με ευθύνη της κυβέρνησης χρειάζεται ακόμα και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για  την αντιπυρική προστασία της Ανατολικής Αττικής και να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές. Η εμπειρία που υπάρχει τόσο από την Ανατολική Αττική όσο και από άλλες περιοχές της χώρας είναι ενδεικτική για το τι ακολουθεί μία φωτιά αν δεν υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που αντιμετωπίζει τη γη ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η γη, τα δάση, οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες είναι λαϊκή περιουσία!

  

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ