Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

             Η κυβέρνηση είχε επαρκή χρόνο από το Μάη για να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και υποδομές, με τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών. Αντ’ αυτού περιορίστηκε σε κηρύγματα ατομικής ευθύνης και πήρε αντιλαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Η γνώμη των ειδικών γίνεται «λάστιχο» και προσαρμόζεται στην πολιτική που έχει σαν κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την υγεία του λαού.  Πλέον, τα σχολεία θα ανοίξουν με χειρότερους όρους από ό,τι έκλεισαν.

            Η κυβέρνηση δεν έκανε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν βελτίωσε τις υποδομές, δεν προσέλαβε όλες τις απαραίτητες καθαρίστριες. Τα σχολεία ανοίγουν με μοναδικά εφόδια απέναντι στην πανδημία δύο μάσκες ανά άτομο - αν  παραληφθούν με την έναρξη των σχολείων, το παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη ακόμα και μικρών παιδιών. Τον Ιούνιο, με λίγα διαπιστωμένα κρούσματα πανελλαδικά, το «επιστημονικά ενδεδειγμένο» ήταν να ανοίξουν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, ενώ τώρα με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά ανοίγουν με 25άρια τμήματα. Τα σχολικά τμήματα και στο δήμο μας είναι υπεράριθμα, με 25 μαθητές να στριμώχνονται σε ακατάλληλες αίθουσες (βλέπε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες σε 7ο και 12ο Δημοτικό). Η κυβέρνηση αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βρεθούν νέες αίθουσες και να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα ,αύξησε τον αριθμό των μαθητών. Πολύ πιθανό σε αυτές τις συνθήκες να ξεκινήσουν τα σχολεία με κενά, αφού προσλήφθηκαν περίπου 20.000 αναπληρωτές καθηγητές λιγότεροι από πέρυσι. Στη Δ διεύθυνση ΠΕ που ανήκει ο δήμος μας υπάρχουν ακόμα 26 κενά χωρίς να υπολογίζονται οι δάσκαλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι ανάγκες του ολοήμερου. Τα πρωτόκολλα αντίδρασης σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος σε σχολείο είναι ελλιπή και ασαφή και δε λαμβάνουν υπόψη τη συνύπαρξη μαθητών στα διαλείμματα, τις τουαλέτες, τα τμήματα του ολοήμερου κλπ.

            Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων. Προσλήφθηκαν 39 καθαρίστριες ορισμένου χρόνου, οι μισές εκ των οποίων μερικής απασχόλησης, για να συμπληρώσουν τις 9 μόνιμες που εργάζονται στο Δήμο. Η Δημοτική Αρχή μιλάει για μεταφορά εργαζομένων από άλλα πόστα, ενώ όλα τα σχετικά τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Η αναλογία χώρων καθαριότητας για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική καθαριότητα σε συνθήκες πανδημίας και η δημοτική αρχή δεν δεσμεύεται για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και καθαριότητας.

            Δεδομένου ότι στο δήμο μας, με ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, δεν θα εφαρμοστεί φέτος η δίχρονη προσχολική αγωγή, γίνεται ακόμα πιο σαφής η αδιαφορία απέναντι στις παιδαγωγικές ανάγκες των προνηπίων. Ακόμα και τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο για να μπορέσουν να φτιαχτούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

            Κοινός παρανομαστής όλων αυτών είναι η πολιτική κόστους – οφέλους που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όπως κυνικά δηλώνει η κυβέρνηση τα δημοσιονομικά της χώρας «δεν αντέχουν» για στήριξη της παιδείας. Από τα 70 δισ. € που δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο δεν περισσεύει τίποτα για τη μόρφωση των παιδιών μας και την υγεία του λαού! Είναι η ίδια πολιτική που τζόγαρε την υγεία του λαού με τον τρόπο που άνοιξε το τουρισμό για να εξασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων του τουρισμού και των μεταφορών. Άξιος συμπαραστάτης της κυβέρνησης σε αυτή τη πολιτική είναι η δημοτική αρχή της Ν.Σμύρνης που αποδέχεται αυτή τη κατάσταση και δεν διεκδικεί την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή διατείνονται με απαράδεκτα κυνικό τρόπο ο καθένας από το μετερίζι του ότι όλα είναι έτοιμα και βαίνουν καλώς προσπαθώντας να υπερτονίσουν την ατομική ευθύνη. Η όλη κατάσταση προκαλεί δικαιολογημένα αγωνία σε εκπαιδευτικούς και γονείς, που βλέπουν ότι τα αιτήματα και οι προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν.

            Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί να πραγματοποιηθεί άμεσα και με όλα τα μέτρα προστασίας, ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο με συμμετοχή φορέων των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών με σκοπό την ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης, τα μέτρα που θα πάρει ο δήμος και τις διεκδικήσεις απέναντι στην πολιτεία ώστε ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, τους φορείς της Ν.Σμύρνης να μην αποδεχτούν αυτή τη κατάσταση.  Όλοι μαζί να παλέψουμε κόντρα στην πολιτική ΕΕ - Κυβέρνησης για:

  •  Πρόσληψη όλων των αναγκαίων μόνιμων εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.
  • Πρόσληψη όλων των απαραίτητων καθαριστριών. Μετατροπή όλων των συμβάσεων των καθαριστριών σε μόνιμης σχέσης πλήρους ωραρίου.
  • Ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Άμεση εύρεση κατάλληλων χώρων με ευθύνη της κυβέρνησης για να επιτευχθεί αυτό. Αξιοποίηση κατάλληλων δημοτικών και δημόσιων χώρων στο δήμο μας για το σκοπό αυτό.
  • Σχεδιασμό, με κρατική χρηματοδότηση, ανέγερσης νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με όλες τις απαιτούμενες υποδομές και χώρους.
  •  Άμεσο σχεδιασμό για την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών με σκοπό την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο μας με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ ελέγχου για εργαζόμενους και μαθητές με αποκλειστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ειδική μέριμνα για εργαζόμενους και μαθητές που οι ίδιοι ή άλλα μέλη της οικογένειας τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  •  Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές του δήμου για την προμήθεια όλου του απαραίτητου υλικού (Μέσα ατοµικής προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.). Καμία επιβάρυνση εκπαιδευτικών και γονέων.