Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΩΡΑ

 Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που φουντώνει το τρίτο κύμα της πανδημίας, άνοιξε τους χώρους εκπαίδευσης χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων εφαρμόζοντας υγειονομικά πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της. Συνεχίζει να αρνείται τα αναγκαία αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για δεκαπέντε μαθητές ανά τάξη, πρόσληψη καθαριστριών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν παροχή όλων των μέτρων προστασίας. Η αναγκαία ανάπτυξη και μόρφωση των παιδιών και η προστασία της δημόσιας υγείας μπαίνει κάτω από τη λογική κόστους οφέλους.

Συνοδοιπόρο σε αυτή τη προσπάθεια βρήκε την δημοτική αρχή που παρά τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, στήριξε αυτή την πολιτική, θεωρώντας μαξιμαλιστικά τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος και επέμενε ότι είναι πανέτοιμη για το άνοιγμα των σχολείων. Ενώ δεν επαρκούσαν οι καθαρίστριες, η δημοτική αρχή αρνήθηκε κάθε σκέψη για διεκδίκηση. Αρνείται να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ενώ διαφημίζει ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Την ώρα που η δημοτική αρχή μας ενημέρωνε ότι άνοιξαν με επιτυχία τα γυμνάσια της πόλης μας, στο 2ο-3ο γυμνάσιο μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με συνθήκες περασμένου αιώνα εν μέσω πανδημίας καθώς το σχολείο τους δεν είχε ρεύμα. Στον 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ν. Σμύρνης εντοπίστηκαν ήδη 2 κρούσματα. Παρόλα αυτά δεν έγιναν με κρατική ευθύνη τα απαραίτητα τεστ σε όλους  ρίχνοντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Σε δημοτικά σχολεία της περιοχής εμφανίζονται κρούσματα και καλούνται οι γονείς να αναλάβουν το οικονομικό βάρος του μοριακού τεστ προκειμένου να μάθουν αν είναι θετικά τα παιδιά τους.

Δεν θα ανεχτούμε αυτή τη κατάσταση. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να συνεχίσουν να διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Απαιτούμε :

·        Άμεσα και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ covid στα σχολεία και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

·        Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

·        Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της επιμελούς καθαριότητας σχολικών χώρων και αιθουσών. Να απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.

·        Να εξευρεθούν άμεσα κατάλληλες σχολικές αίθουσες και να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί με σκοπό την μείωση των μαθητών σε δεκαπέντε ανά τάξη

·        Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές.

·        Άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και αυξάνει την καταστολή.