Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Προς δήμαρχο κ. Τζουλάκη

Κύριε Δήμαρχε,

Έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές στο δήμο μας όσον αφορά τους δημοτικούς και βρεφικούς σταθμούς αλλά και οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία  του δήμου μας.

Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νέας Σμύρνης φέτος γράφτηκαν πάνω από 813 παιδιά. Πρόκειται για αριθμό παιδιών που δεν μπορούν να στεγαστούν με τις υπάρχουσες δομές και απαιτείται άμεσα η κατασκευή νέων κατάλληλων νηπιαγωγείων.

Ως γνωστόν πέρα από τις διακηρύξεις σας σχετικά με την εξασφάλιση αιθουσών για τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο μας δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει προχωρήσει κάποια ουσιαστική διαδικασία σχετικά με αυτό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και τα τρία προηγούμενα χρόνια στα οποία εξαιρέθηκε ο δήμος μας από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, επανειλημμένα θέσαμε το ζήτημα και στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και με ανακοινώσεις μας προς τη δημοτική αρχή και το Υπουργείο.

Όλη αυτήν την περίοδο τονίσαμε και συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι η θέσπιση της δίχρονης προσχολικής αγωγής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τρία χρόνια έγινε χωρίς καμία απολύτως στήριξη προς τους δήμους για να την εφαρμόσουν. Χωρίς νέες μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία, χωρίς χρηματοδότηση για κατασκευή νέων μόνιμων και σταθερών σχολικών κτιρίων με τις απαραίτητες προδιαγραφές και εξοπλισμό για αυτές τις ηλικίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση όχι μόνο δεν ενίσχυσε την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής αλλά σε συνθήκες πανδημίας αύξησε τον αριθμό των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε όλη αυτήν την περίοδο από πλευράς δημοτικής αρχής δεν αναπτύχθηκε καμία διεκδίκηση, δεν ασκήθηκε καμία πίεση προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο μας. Αντίστοιχα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στην έκκληση όλα αυτά τα χρόνια να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το συγκεκριμένο θέμα με τη συμμετοχή των οργανώσεων των εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων στα σχολεία της περιοχής μας.

Σήμερα έχοντας φτάσει περασμένα μέσα Μάη εκατοντάδες γονείς και οι εκπαιδευτικοί στο δήμο μας ανησυχούν για την εξέλιξη της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην Νέα Σμύρνη. Όπως καταλαβαίνετε με δηλώσεις ένθεν κακείθεν ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 11 Σεπτέμβρη δεν μπορεί καμία οικογένεια ούτε να καθησυχαστεί, ούτε να προγραμματίσει.

Δυστυχώς υπάρχει η πικρή πείρα από τους τελευταίους τουλάχιστον 14 μήνες  για το πως αφέθηκαν στην μοίρα τους σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν χωρίς καμία κρατική ενίσχυση, στηριζόμενα μόνο στην με αυταπάρνηση εργασία όλων των εκπαιδευτικών και εργαζομένων μέσα σε αυτά. Όπως επίσης υπάρχει και η πικρή πείρα για το ότι ενώ η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί ανάγκη για την ομαλή ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών αυτών των ηλικιών, στην πλειονότητα των δήμων που εφαρμόστηκε, έγινε με πρόχειρες ακατάλληλες κατασκευές για τα παιδιά των ευαίσθητων αυτών ηλικιών, σε ορισμένες περιπτώσεις κλείνοντας ακόμη και προαύλια δημοτικών ή γυμνασίων.

Κατόπιν τούτων σας ζητάμε για πολλοστή φορά να ενημερώσετε τους γονείς, τους  εκπαιδευτικούς αλλά και εμάς με έγγραφο σας για το σε ποια φάση βρίσκεται η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο μας, παίρνοντας υπόψη ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν πρέπει και την επόμενη σχολική χρονιά να έχουμε στοιβαγμένα παιδιά μέσα στα νηπιαγωγεία και σχολεία.

Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να έχουν διαμορφωθεί έγκαιρα οι κατάλληλοι χώροι με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές (τ.μ. ανά  παιδί, αύλειοι χώροι, βοηθητικοί, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, εξοπλισμός κτλ.) προκειμένου έγκαιρα οι γονείς να ξέρουν που θα βρίσκονται τα παιδιά τους τον Σεπτέμβρη;

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης