Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Δίχρονη προσχολική αγωγή στη Νέα Σμύρνη. Υποσχέσεις και εφησυχασμός δεν έχουν πλέον χώρο! Μόνη επιλογή η διεκδίκηση και ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας!

 

Το παραπάνω συμπέρασμα αναδείχτηκε από την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωση Νέας Σμύρνης με επικεφαλής τον Γιάννη Κιουλάνη δημοτικό σύμβουλο το πρωί της Πέμπτης στα νηπιαγωγεία και στους χώρους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση για να υποδεχτούν νήπια στο Δήμο της Νέας Σμύρνης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος της Νέας Σμύρνης έμεινε στους 5 τελευταίους δήμους που εφαρμόζουν από φέτος την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή έπειτα από τέσσερα χρόνια προκλητικής απραξίας, συναίνεσης στις κυβερνητικές επιλογές της υποχρηματοδότησης της παιδείας και άρνησης για οποιαδήποτε διεκδικητική δράση απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι αλλεπάλληλες οι ερωτήσεις, οι ανακοινώσεις, οι προειδοποιήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για αυτήν την κατάσταση χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με όλους τους σωστούς όρους και τις προϋποθέσεις.

Παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 13 Σεπτέμβρη για να υποδεχτούν τα νήπια της Νέας Σμύρνης η εικόνα που αντίκρισε η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το χώρο και ζουν καθημερινά οι δεκάδες νηπιαγωγοί - αναπληρωτές στην πλειοψηφία τους, είναι αποκαρδιωτική, προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία για το που θα στεγαστούν τα παιδιά από Δευτέρα.

Έτσι η δημοτική αρχή υπακούοντας με ενθουσιασμό στις κυβερνητικές εντολές τόσο της προηγούμενη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ αποφάσισε να στεγάσει τα νέα παραρτήματα των νηπιαγωγείων σε προκατασκευασμένες κατασκευές που ακόμα και αυτές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη!

Οι λύσεις λοιπόν που επέλεξε η δημοτική αρχή για να στοιβάξει τα νήπια των παραρτημάτων των νηπιαγωγείων εκεί που ούτε και τα κοντέινερ για τα οποία προορίζονταν δεν είναι έτοιμα (8ο, 3ο και 6ο νηπιαγωγείο) είναι να χωρίσει με πάνελ ξύλινα τμήμα του αμφιθεάτρου του ΕΠΑΛ σε τέσσερα ισομερή τμήματα να τα βαφτίσει αίθουσες νηπιαγωγείου για να στοιβάξει εκεί πάνω από 80 παιδιά. Η λύση που επέλεξε η δημοτική αρχή και η οποία διατείνεται ότι είναι προσωρινή θα βρίσκεται δίπλα από τα παραρτήματα του 7ου νηπιαγωγείου που επίσης θα στεγάζονται σε πρώην εργαστηριακές και αποθηκευτικές αίθουσες του ΕΠΑΛ. Καταγράψαμε 1 κανονική και 1 μικρή αίθουσα.

Όλα λοιπόν αυτά τα πάνω από 140 παιδάκια μαζί, θα προαυλίζονται προσωρινά όπως διατείνεται η δημοτική αρχή σε ένα ακατάλληλο εξωτερικό χώρο λόγω διαστάσεων και προβλημάτων που διαπιστώσαμε. Ενώ για όλα αυτά τα παιδάκια προβλέπονται επίσης μία τουαλέτα με 4 λεκάνες και 2 νιπτήρες.

Όλες οι αίθουσες βρίσκονται χωρίς εξοπλισμό και είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμες μέχρι τη Δευτέρα ενώ δεν υπάρχει σκέψη χώρου για να κυκλοφορούν τα μικρά νήπια εκτός αυτών των αιθουσών πόσο μάλλον χώρος για σίτιση και ξεκούραση.

Καμία διασφάλιση πέρα από τις γνωστές υποσχέσεις δεν έχει δοθεί για την κάλυψή της καθαριότητας του χώρου δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο πανδημίας. Είναι απαγορευτικό να τηρηθούν τα οποιαδήποτε πρωτόκολλα σε αυτές τις συνθήκες όσο φιλότιμη προσπάθεια να κάνουν τα 4χρονα και τα 5χρονα με τις μάσκες τους και οι νηπιαγωγοί των τμημάτων.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή. Ότι πληροφορίες συγκεντρώνονται αυτές είναι από την ιδία παρουσία του ενδιαφερόμενου και την ενημέρωση από τις νηπιαγωγούς που και αυτές βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι.

Δεν είναι σίγουρο πόση και αν θα υπάρξει πρόοδος στις εργασίες που προχωρά ο δήμος σε αυτούς τους χώρους μέχρι τη Δευτέρα. Το σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση ακόμα και αν τα κοντέινερ είχαν μπει ότι δεν μιλάμε για κατάλληλες δομές που θα στεγάσουν νήπια, παιδιά μιας ευαίσθητης ηλικίας που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον και η περίοδος αυτή αντικειμενικά επιδρά και στην μετέπειτα εξέλιξη τους. Οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που είναι πολύ δυσάρεστη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει συγκεκριμένα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο μας ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Έστω και την ύστατη στιγμή να δοθεί έκτατη χρηματοδότηση από το υπουργείο ώστε να  μη στοιβαχτεί κανένα παιδί σε ακατάλληλα και μη ασφαλή κτίρια, σε χώρους που δεν πληρούν προϋποθέσεις για να στεγαστούν παιδιά αυτής της ηλικίας. Επαναλάβουμε επιπλέον το αίτημα να φύγει η ανακύκλωση από το χώρο της Δέγλερη. Το υπουργείο να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας.

Η κυβέρνηση μαζί με τη δημοτική αρχή δημοτική αρχή να εκπονήσει σχέδιο ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων σύγχρονων και ασφαλών. Να δεσμεύσει οικόπεδα , να απαλλοτριώσει. Να ενοικιάσει καταλλήλους χώρους ως προσωρινή λύση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους γονείς τους νηπιαγωγούς και εργαζόμενους στα νηπιαγωγεία, όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες σχολείων του δήμου μας να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση. Να διεκδικήσουν από το δήμο, την κυβέρνηση και το υπουργείο αυτά που αξίζει η νέα γενιά της πόλης μας αυτά που έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα το 2021 που ζούμε. Να οργανωθούν στους συλλόγους τους και στα σωματεία τους γιατί άλλη λύση από τον οργανωμένο αγώνα και τη διεκδίκηση δεν υπάρχει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνει ο σύλλογος γυναικών Νέας Σμύρνης ως συνέχεια παρεμβάσεων που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και για μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.