Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023: Κι άλλα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών της Νέας Σμύρνης

Την Πέμπτη, 29/12/22, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2023.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο πρότεινε η Δημοτική Αρχή ακολουθεί κατά γράμμα, χωρίς να εκπλήσσει φυσικά, τον τόνο που ήρθε να δώσει ο κρατικός προϋπολογισμός της αστικής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως συνέβαινε και με όλες τις δημοτικές αρχές και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Από την εισηγητική του έκθεση μέχρι τον οικονομικό προγραμματισμό και της τελευταίας υπηρεσίας, επιβεβαιώνεται ότι ο δημοτικός προϋπολογισμός έρχεται να υλοποιήσει και να εξειδικεύσει τον κεντρικό προϋπολογισμό στην περιοχή μας, που σαν μοναδικό στόχο βάζει την «ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων», την «ανάπτυξη» και τη «μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης», τις ιερές δηλαδή αγελάδες μιας οικονομικής πολιτικής που μόνο δεινά έρχεται να προκαλέσει στο λαϊκό εισόδημα την ίδια ώρα που χρηματοδοτεί μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους. Παρά τις όποιες φραστικές και διαχειριστικές διαφορές των άλλων παρατάξεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ.), η κοινή τους στρατηγική βάση δεν μπόρεσε να κρυφτεί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό που πρότεινε η Δημοτική Αρχή αναδεικνύοντας την πραγματική ουσία του ζητήματος, τον ταξικό του, δηλαδή, χαρακτήρα. Όπως είπαν, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ο στενότατος δεσμός μεταξύ του κρατικού και του δημοτικού προϋπολογισμού που μετατρέπει τον Δήμο σε εργαλείο της κεντρικής πολιτικής.

Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί βάρος στην ολόπλευρη και επαρκή στελέχωση όλων των δομών και υπηρεσιών του Δήμου, που πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά και να εξασφαλιστούν στις υπηρεσίες αυτές ασφαλείς εργασιακές συνθήκες με πλήρεις αποδοχές και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων του Δήμου. Σχολίασαν ότι η Δημοτική Αρχή, (και) μέσω του προϋπολογισμού που προτείνει, δείχνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διεκδικήσει, παρά δέχεται απαρέγκλιτα, την κουτσουρεμένη και υπό όρους κρατική χρηματοδότηση, αντί να λάβει υπόψιν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Επισήμαναν στη δημοτική Αρχή να μην κάνει καμιά σκέψη για μετακύλιση της υποχρηματοδότησης και  των ελλείψεων, το οποίο ομολόγησαν, στις ήδη βεβαρυμμένες πλάτες των δημοτών, μέσω δημοτικών τελών και άλλων αντιλαϊκών εργαλείων. Τέλος ανέφεραν ότι οι στόχοι του προτεινόμενου προϋπολογισμού αδυνατούν πλήρως να εξασφαλίσουν την πολιτική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτηρίων και σχολείων, την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, τις καλές συνθήκες διαβίωσης και την ασφαλή κυκλοφορία, που τόσο χρειάζονται σήμερα οι συνδημότες μας.

Μπροστά στον καταιγισμό νέων αντιλαϊκών μέτρων, ο λαός της πόλης μας και κάθε περιοχής θα πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η Λαϊκή Συσπείρωση και κυρίως το ΚΚΕ θα είναι μπροστά σ’ αυτή την προσπάθεια.

                                                                                              Νέα Σμύρνη

                                                                                         30 Δεκέμβρη 2022