Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ)

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης, της 11ης Ιουνίου 2024 η Δημοτική Αρχή έφερε ως θέμα για έγκριση, κείμενο συμπόρευσης του δήμου Νέας Σμύρνης με τους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Αλίμου και Αθηναίων, σχετικά με τις διατάξεις των άρθρων 10, 15.8 ΚΑΙ 19.2 του ΝΟΚ.

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2012, αντικαθιστώντας το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ). Από τότε που ψηφίστηκε με τις εν συνεχεία τροποποιήσεις του μέχρι και σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να διαμορφωθεί αυτό το νομικό πλαίσιο που στόχο έχει την μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της γης και της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Στο όνομα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και των πράσινων bonus του ΝΟΚ, υπερδομείται η ήδη κορεσμένη πρωτεύουσα και οι γύρω δήμοι με ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων για όσους έχουν το πορτοφόλι να ζήσουν το όνειρο της πολυδιαφημιζόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Μετά από 12 χρόνια εφαρμογής του και 4 χρόνια εντατικής υλοποίησης των bonus σε ύψος και δόμηση που ψηφίστηκαν το 2020, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος, ούτε για το τι χτίζεται, ούτε για το πως χτίζεται, ως προς την ασφάλεια των κατασκευών. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αναβάθμιση των υποδομών, για τη διατήρηση επαρκών ελεύθερων χώρων, πλατειών, δρόμων και γενικότερα δεν υπάρχει συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Είναι μέρος της πολιτικής που οδήγησε στην εκτόξευση των ενοικίων, των επιτοκίων των δανείων που σε συνδυασμό με τους μειωμένους μισθούς οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα λαϊκά νοικοκυριά και πλήττει ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια που δεν μπορούν κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό για τη ζωή τους.

Δεν είναι θέμα μόνο ενός άρθρου. Όλα τα άρθρα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ο νόμος πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του.

Χρειάζεται ανατροπή της πολιτικής στην οποία ομονοούν Δημοτική Αρχή (νυν και προηγούμενες), τα αστικά κόμματα και η ΕΕ. Είναι μονόδρομος ο αγώνας για την οικονομία που θα έχει στο κέντρο της τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Σμύρνης Γιάννη Κορφιάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/9/24 : https://www.youtube.com/watch?v=SyoZF0p-uL8