Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

Η στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ βοηθά κάθε συνειδητοποιημένο εργαζόμενο
να ξεχωρίσει την «ήρα από το στάρι»
1. Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 20 - 21 Μάη στο Σικάγο, έχει στόχο να ενισχύσει παραπέρα την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, ορκισμένο εχθρό του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.
Οι προσαρμογές, που το ΝΑΤΟ κάνει τα τελευταία χρόνια στο δόγμα και τη δομή του, οφείλονται και στην εμφάνιση και όξυνση νέων αντιθέσεων μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα διεθνώς, αντανακλούν ανακατατάξεις στην ισορροπία μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εντός, αλλά κυρίως με την ισχυροποίηση κρατών εκτός του ΝΑΤΟ και την τάση διαμόρφωσης νέων διεθνών συμμαχιών με επίκεντρο την Ασία. Ετσι το ΝΑΤΟ, που έχει επεκτείνει τα πλοκάμια του μέχρι το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, αναγορεύει σε «ζωτικό» του χώρο ολόκληρο τον πλανήτη. Σε συνθήκες, μάλιστα, οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που αγκαλιάζει όχι μόνο το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, η πιθανότητα επέκτασης και συγχρονισμού της παγκόσμια κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο κι επιθετικό το ρόλο του ΝΑΤΟ, που εμπλέκεται σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς.
2. Με τη Σύνοδο του Σικάγου, το ΝΑΤΟ επιδιώκει την προώθηση της «νέας στρατηγικής αντίληψης», που εγκρίθηκε στη Λισαβόνα (Νοέμβρης 2010), η οποία:
Ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, πέραν της ζώνης της συμμαχίας, και μάλιστα ως δράση νομιμοποιημένη από τον ΟΗΕ (με τον οποίο έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας), όπως έδειξε και ο πρόσφατος πόλεμος στη Λιβύη.
Συντονίζεται με τις ανάλογες δυνάμεις που συγκροτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και με το κατ' όνομα «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», στον οποίο προσπαθεί να εντάξει όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σύνδεση με το ΝΑΤΟ. Στο όνομα της «έξυπνης άμυνας» αναπροσαρμόζει τη δομή του, διαμορφώνει κοινές υποδομές, αυξάνει τις δαπάνες για έργα ΝΑΤΟικής υποδομής, ενοποιεί τη στρατιωτική δομή και διοίκηση, εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά και συμβατικά όπλα.
Διευρύνει τα πλαίσια δράσης του έναντι των δήθεν «νέων» και «ασύμμετρων απειλών», τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επέκταση της δράσης του, όπως: κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, «τρομοκρατία», διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, «ενεργειακή ασφάλεια», κλιματικές αλλαγές, μετανάστευση, έλλειψη νερού κ.ά.
Δρα για το σχηματισμό κρατικών μηχανισμών καταστολής κι επίθεσης (αστυνομίας και στρατού) σε διάφορα κράτη, ενσωματώνοντάς τα στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια.
Επεκτείνει τους λεγόμενους «προληπτικούς πολέμους» και ενισχύει τη δυνατότητά του να καταφέρει το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», μέσα από την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη.
Νομιμοποιεί την επέμβαση σε κάθε χώρα σε βάρος του λαού της σε ενδεχόμενο εσωτερικής αμφισβήτησης και αλλαγής - ανατροπής της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και εκτός αυτού. Και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες γίνονται γυμνάσια καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων από στρατιωτικές δυνάμεις.
3. Οι παραπάνω εξελίξεις είναι επικίνδυνες και σε βάρος των λαών, τόσο των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όσο και των εκτός του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ αποκαλύπτει στους λαούς πως το «νέο» ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν «προωθεί την ασφάλεια» στα πέρατα της Γης, όπως ισχυρίζεται η αστική προπαγάνδα, αλλά εξακολουθεί να εκπληρώνει τον επικίνδυνο και βρώμικο ρόλο του σφαγέα των λαών και της πολεμικής «μηχανής» σε βάρος των λαών και των λαϊκών κινημάτων. Αιματοκυλούν τους εργαζομένους, για να μπορούν οι μεγάλες μονοπωλιακές ενώσεις να εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο και άλλες πρώτες ύλες, το εμπόριο και τη μεταφορά τους, τα μερίδια των αγορών.
Κανένα συμφέρον δεν έχει ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί από τη συμμετοχή της χώρας μας στη ΝΑΤΟική συμμαχία! Είναι «στάχτη στα μάτια» του λαού οι ισχυρισμοί εκείνων των κομμάτων που στον ένα ή άλλο βαθμό υποστηρίζουν πως η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Η ζωή δείχνει πως το αντίθετο συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συνηγορούν τα άλλα κόμματα (από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Καμμένου, έως τη «Χρυσή Αυγή» και τη ΔΗΜΑΡ), έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.
Υποκριτική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφεύγει το αίτημα της αποδέσμευσης - εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ με το γενικόλογο αίτημα της «διάλυσης του ΝΑΤΟ», δηλαδή ποτέ, ούτε καν στη «Δευτέρα Παρουσία»! Γιατί πυρήνας του ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ, ως η ισχυρότερη πολιτική - στρατιωτική και οικονομική δύναμη από τη δημιουργία του. Η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ προϋποθέτει την αποδυνάμωση αυτής της συμμαχίας με την αποδέσμευση των χωρών μας από το ΝΑΤΟ, ως προϊόν της πάλης των λαών και ανατροπής της αντιλαϊκής ιμπεριαλιστικής πολιτικής και στη χώρα τους. Καμιά φιλολαϊκή διακυβέρνηση και πολιτική δεν χωρά μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως και στις δομές της συμμαχίας της ΕΕ. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η πρόσφατη πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση της αριστεράς», ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου κατά του Ιράν και της Συρίας, ενισχύεται η εμπλοκή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς του στην περιοχή, αποσιωπά επιδειχτικά την αποδέσμευση.
Είναι επίκαιρο και αναγκαίο το αίτημα της απεμπλοκής της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, της επιστροφής των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, καθώς και της αποδέσμευσης της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, της πάλης των γειτονικών λαών για αποδέσμευση και αποδυνάμωση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, το να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις (όπως της Σούδας), σε γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης, συνδέοντας πιο αποφασιστικά την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη σε κάθε χώρα, με την πάλη για τη λαϊκή εξουσία.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας ακόμη περισσότερο να συμβάλουν στην αντιΝΑΤΟική πάλη. Καλεί κάθε αγωνιστή, κάθε προβληματισμένο ριζοσπάστη και αριστερό να δώσει ελπίδα στη ζωή του, στο μέλλον των παιδιών και των εγγονών του με την ψήφο του στις προσεχείς εκλογές στο ΚΚΕ, που αποδεδειγμένα αποτελεί στη χώρα μας το «βράχο» της πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι κριτήριο για κάθε κόμμα, για τη θέση και την αξιοπιστία του απέναντι στο λαό. Η συνεπής πάλη για αποδέσμευση και η αποκάλυψη πλατιά στο λαό του ρόλου του ΝΑΤΟ και των άμεσων κινδύνων εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, τελικά σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη.
ΑΘΗΝΑ 16/5/2012
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ