Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ: Σήμερα όλοι στη «γιορτή» της νεολαίας


Ετοιμο να υποδεχτεί στις εκδηλώσεις του χιλιάδες νέους και νέες, εργαζόμενους και ανέργους, μαθητές και σπουδαστές, νέους γονείς με τα παιδιά τους, είναι το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ανοίγει σήμερα τις πύλες του, στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"», στο Ιλιον.Από σήμερα και για τρεις μέρες, με κορύφωση την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και το χαιρετισμό του Γραμματέα της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, η καρδιά της νεολαίας χτυπά στο ρυθμό του Φεστιβάλ. Γιατί οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για ψυχαγωγία, μια μικρή ανάπαυλα από τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει η νεολαία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι, πολύ περισσότερο, μια τεράστια «κυψέλη» προβληματισμού και συζήτησης για τα εμπόδια στα οποία σκοντάφτει η προσπάθειά της να μορφωθεί, να εργαστεί, να δημιουργήσει οικογένεια, για τις αιτίες τους και τη διέξοδο από αυτά. Το τριήμερο του Φεστιβάλ αποτελεί πάνω απ' όλα μια ευκαιρία να μάθουν οι νέοι και οι νέες τις θέσεις του ΚΚΕ, να θέσουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με το δρόμο που προτείνει, να συζητήσουν για την πολιτική του πρόταση που θέλει το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.
Οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τείνουν το «χέρι» σε κάθε νέο και νέα που, απέναντι στην επίθεση που βιώνει, νιώθει πως έχει έρθει η ώρα «να σηκωθεί». Δίνουν το «χέρι» σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται, που απορρίπτει το μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στρέφει το βλέμμα του, τις ελπίδες και τα όνειρά του έξω από τα τείχη του συστήματος της εκμετάλλευσης. Στο κάλεσμα του Φεστιβάλ οι νέοι και οι νέες έχουν κάθε λόγο να απαντήσουν απλώνοντας το δικό τους χέρι, ώστε στα δεσμά που τους επιβάλλει το κεφάλαιο να αντιτάξουν τη δική τους «αλυσίδα». Να ενώσουν τη φωνή τους με την ΚΝΕ και να δυναμώσουν το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ: «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή σήμερα
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 «Το σεργιάνι μας στον κόσμο…»
Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά
Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Ερμηνευτές: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Νάνα Ντινοπούλου
23.00 «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία…»
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο
Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Ερμηνευτές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Μπάσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 «Με αίμα και ιδρώτα δένεται το ατσάλι»
Αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών από το συγκρότημα του Γιώργου Σαρρή
22.30 Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»
23.30 Λαϊκό γλέντι με τη Σούλα Βαζούρα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
19.30 Συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα “Blazeplane” (Πειραιάς)
21.30 Μικρασιάτικα τραγούδια από το εργαστήρι μουσικής πολιτιστικού στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
22.15 Συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα “Brigada” (4ο και 5ο ΕΛ Πετρούπολης, Μουσικό ΕΛ Ιλίου)
23.00 Συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
21.00: Stand up comedy με τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 «Θάψτε τους νεκρούς» του  Ίρβιν Σω. Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.15 Παρουσίαση μελοποιημένων έργων νέων δημιουργών σε ποίηση Κώστα Βάρναλη

ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Με ΜΕΤΡΟ ή τραίνο του ΗΣΑΠ μέχρι τον Σταθμό ΑΤΤΙΚΗ και από εκεί με τα λεωφορεία Α10 ή Β10 μέχρι τη στάση "1η Πολυκατοικιών"