Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς

Στο πόδι έχει ξεσηκώσει γονείς και εργαζόμενους σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα η διαλυτική εικόνα που εμφανίζει το δίκτυο των παιδικών σταθμών και αυτής της περιοχής, αποτυπώνοντας πλήρως τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη του κεφαλαίου, ανάμεσα σε άλλα, πλήττει βασικές κοινωνικές υποδομές και παροχές, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.
Σύμμαχος αυτής της πολιτικής είναι και η δημοτική αρχή (απαρτίζεται από στελέχη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ). Από τους 18 σταθμούς της περιοχής έκλεισε έναν και προωθεί τη συγχώνευση δύο. Από τις 1.016 αιτήσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν οι 688, δηλαδή έμειναν εκτός 328 παιδιά. Επίσης επέβαλε τροφεία - πριν ήταν μηδενικά - που ξεκινούν από 50 ευρώ και σε ό,τι αφορά το προσωπικό των παιδικών σταθμών έχει επιβάλει όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και βέβαια «εθελοντές»!
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής, τη Δευτέρα το βράδυ έγινε μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από γονείς και άλλους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Σε ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων αναφέρεται ότι «ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, το δίκτυο των παιδικών σταθμών αδυνατίζει, στηρίζει όλο και λιγότερες οικογένειες». Επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοτολογίου τα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία προσχολικής αγωγής είναι τουλάχιστον 2.638, ενώ τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς είναι 688», που σημαίνει ότι «πολλά ζευγάρια δεν υπέβαλαν καν αίτηση είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είτε γιατί πίστευαν ότι αυτή δεν θα γίνει δεκτή».
Καλούν την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής να διεκδικήσουν: Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να δημιουργηθούν αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για προσχολική αγωγή. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση τώρα των τροφείων για όλους, κάλυψη των αναγκών των σταθμών με το απαραίτητο, μόνιμο και σταθερό προσωπικό και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές.