Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΖΗΜΕΝΣ»: Ελιγμοί για να κατοχυρώσουν τον άθλιο συμβιβασμό

Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε χτες τη ρύθμιση για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την πολυεθνική, χωρίς να αλλάζει το περιεχόμενό της
Αποσύρθηκε χτες εσπευσμένα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η προκλητική ρύθμιση που τροποποιούσε τις ημερομηνίες έναρξης ισχύος της απαράδεκτης συμφωνίας της κυβέρνησης με τη «Ζήμενς», με την οποία επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στο σκάνδαλο της γερμανικής πολυεθνικής, που σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της χρηματοδοτούσε από τα «μαύρα ταμεία» τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ.
Η απόσυρση έγινε λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς ήταν ορατό το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί, αφού εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντίθετη δήλωσε και η ΔΗΜΑΡ, με προφανή στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συνολική στήριξη που προσφέρει στην πολιτική της συγκυβέρνησης.
Η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει το ελληνικό δημόσιο με τη «Ζήμενς» και είχε κυρωθεί από τη Βουλή την άνοιξη, προέβλεπε ότι αυτή ισχύει εφόσον υπογραφεί από τα δύο μέρη μέσα σε 45 μέρες από την ψήφισή της. Επειδή οι 45 μέρες είχαν περάσει χωρίς να υπογραφεί, η ρύθμιση που αποσύρθηκε προέβλεπε ότι η συμφωνία ισχύει από τη μέρα που θα την υπογράψουν και τα δύο μέρη.
Ανακοινώνοντας την απόσυρση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, χαρακτήρισε τη διάταξη «περιττή», αφού ήδη η «Ζήμενς» με επιστολή της αποδέχεται τη συμφωνία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «επωφελή για το Δημόσιο».
Υπενθυμίζεται ότι με την απαράδεκτη αυτή συμφωνία, η γερμανική πολυεθνική θα δώσει στην Ελλάδα μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, ενώ ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης του λαού αναλαμβάνει να διοργανώσει στην Ελλάδα σεμινάρια κατά της διαφθοράς και υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας!
Η απόσυρση προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να κομπάζει ότι πρόκειται για «πανωλεθρία και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και της διαπλοκής» και να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία πλέον είναι άκυρη.
Η θέση του ΚΚΕ
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε:
«Εγινε πολλή συζήτηση σε οξυμένους τόνους για το θέμα της "Ζήμενς" συνολικά. Υπάρχει μια εκκρεμότητα, κύριε υπουργέ. Αποσύρθηκε το άρθρο 4ο (σ.σ. η επίμαχη διάταξη). Η συμφωνία ισχύει, ναι ή όχι;
Τι είναι αυτή η συμφωνία; Είναι μια συμφωνία αίσχος, μια συμφωνία - πλυντήριο για τη "Ζήμενς", μια συμφωνία χυδαίας πρόκλησης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Για σκεφθείτε, λοιπόν, ότι η "Ζήμενς" θα δώσει λεφτά για να καταπολεμάται η διαφθορά! Μέχρι εκεί έχουμε φτάσει, θα γίνει μια συμφωνία που λέει ότι η "Ζήμενς" θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και αυτή χαρακτηρίζεται θετική.
Εμείς τη θεωρούμε απαράδεκτη και τη θεωρούμε ζημιογόνα για το Ελληνικό Δημόσιο και τον ελληνικό λαό.
Τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα οξυμένα, "γιατί δεν βρέθηκε τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα;". Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που παρότι συμμετείχαμε και φάγαμε 900 ώρες από τη ζωή μας, είπαμε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να βρεθεί άκρη. Βρέθηκε; Οχι. Ποιος φταίει; Εδώ χρειάζεται απάντηση.
Ποιοι είχαν τα κλειδιά του ονομαζόμενου σκανδάλου της "Ζήμενς"; Πρώτον, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτοί κυβερνούσαν, αυτοί καταγράφονται ότι πήραν λεφτά σε κομματικά ταμεία. Αν λοιπόν ήθελαν οι ηγεσίες - είναι διαχρονικό το θέμα - αυτών των κομμάτων θα μπορούσαν να πουν "ναι, αυτό συνέβη". Δεν το είπαν. Κουβέντα περί αυτού.
Δεύτερον, τα κλειδιά ουσιαστικά τα είχε η "Ζήμενς". Τι έκανε λοιπόν η "Ζήμενς", γιατί ο ελληνικός λαός ξεχνάει και αυτά δεν προβάλλονται; Με το που έσκασε το σκάνδαλο και αφού την κοπάνησε ο Χριστοφοράκος και στη συνέχεια έγιναν όσα έγιναν, έκανε μια συμφωνία σιωπής, μαφίας - ο κόσμος σας, η ΕΕ, η Γερμανία, το "δίκαιο" - με τους τρεις, Χριστοφοράκο, Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, που ήταν επικεφαλής στα "μαύρα ταμεία", που τάχα δεν ήξερε η "Ζήμενς" και τους δέσμευσε ότι δεν πρόκειται να πουν τίποτα για όσα συνέβησαν με την εταιρεία.
Μήνυσαν - εδώ είναι τώρα ο κόσμος σας - τον εαυτό τους, έκανε μήνυση ο Χριστοφοράκος στον εαυτό του, όπως και ο Σίκατσεκ και ο Κουτσενρόιτερ, έφαγαν δύο χρόνια με αναστολή, διασφάλισαν και τα τρισέγγονά τους και ξέρετε τι έγινε; Οταν πήγαμε στο Μόναχο, μας κορόιδευαν αισχρά. Ξέρετε τι είπαν; Δεν δώσαμε ποτέ σε κανένα κόμμα και σε κανέναν πολιτικό λεφτά. Την ίδια στιγμή υπήρχαν οι καταθέσεις στο δικαστήριο του Μονάχου, που έλεγαν ότι έδωσαν λεφτά.
Τρίτο, λοιπόν, κλειδί, η γερμανική Δικαιοσύνη, η Ευρώπη των "αξιών" και του "δικαίου", η οποία ανέχτηκε να κλείσει, να κλειδώσει, να τριπλοκλειδώσει τον φάκελο "Ζήμενς". Εδώ υπήρξε αναίρεση καταθέσεων, υπήρξε τέτοιος εμπαιγμός που δε γίνεται ούτε στα καταγώγια. Τέθηκαν 28 ερωτήσεις στον υπεύθυνο της "Ζήμενς" και πήραμε 26 "δεν γνωρίζω". Τέθηκαν 19 ερωτήσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο, 17 "δεν γνωρίζω" και οι άλλες τίποτα, αέρας.
Και ξέρετε ποια ήταν η κατάληξη; "Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, σκεφτόμαστε να κάνουμε μια επένδυση 100 εκατομμυρίων". Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός μεγάλου σκανδάλου, που έχει να κάνει με τις στρατηγικές επιλογές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ιδιαίτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Τέταρτο εμπόδιο - και εδώ δεν ακούμε κανέναν να τοποθετείται - είναι το θεσμικό πλαίσιο. Το σύστημα που παράγει και αναπαράγει σκάνδαλα, έχει φτιάξει και έναν τρόπο να μη βγαίνουν ποτέ στην επιφάνεια. Μπορείς να ανοίξεις λογαριασμούς σε "οφσόρ" εταιρείες και να βρεις ποιος είναι από πίσω; Οχι. Υπάρχει αυτό το δαιδαλώδες σύστημα, είναι στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία οι χώρες που ξεπλένουν το μαύρο χρήμα. Ο καπιταλισμός στο μεγαλείο του.
Μπορείς να βρεις τι περιουσία έχει ο καθένας; Οχι, γιατί οι μετοχές είναι ανώνυμες. Και όταν προτείνει το ΚΚΕ να είναι ονομαστικές, δε συμφωνεί κανένας σε αυτή την αίθουσα και μετά λέτε ότι μπορούμε να βρούμε τα σκάνδαλα.
Ετσι ακριβώς ήταν η κατάσταση και πολύ χειρότερα, που αποδεικνύει ότι τα σκάνδαλα είναι συνυφασμένα με το ίδιο το σύστημα που είναι άδικο, βάρβαρο, που βασίζεται στην εκμετάλλευση, δεν μπορεί να σταθεί εάν δεν έχει καταστολή, αν δεν έχει και λάδι, γράσο, όπως λένε απλά, δηλαδή εάν δεν χρηματοδοτεί, δεν εξαγοράζει, δεν κάνει σκάνδαλα.
Βγήκε η "Λόκχιντ" δημόσια και είπε ότι εξαγόρασε κυβερνήσεις 75 χωρών για να πουλήσει αεροπλάνα. Ποιοι μιλούν για σκάνδαλα; Ποια Ευρώπη; Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πασίγνωστο το τι γίνεται. Αυτοί είναι που ελέγχουν και την Ελλάδα για σκάνδαλα. Τι ρόλο παίζουν εταιρείες, όταν έρχεται η "Ritch", όταν παίρνονται αποφάσεις για σοβαρά οικονομικά ζητήματα, το τι εξαγορά υπάρχει, το τι δυσωδία. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός κόσμος και δεν πρέπει να απορεί κανένας.
Παρ' όλα αυτά, εμείς κάναμε προσπάθεια και ξανακάνουμε να βρεθούν, να πάνε φυλακή, να τιμωρηθούν. Αλλά, πέστε μας, τι έβγαλαν όλες οι εξεταστικές επιτροπές; Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα.
Εμείς λοιπόν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ούτε θεωρούμε νίκη την απόσυρση πριν ολοκληρωθεί όλη αυτή η κατάσταση με τη "Ζήμενς", έστω πριν δοθούν χρήματα. Η εξεταστική επιτροπή είπε δύο δισ. ότι ήταν η ζημιά. Αλήθεια, γιατί καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα - τρεις πέρασαν - δεν ανέθεσε σε μια επιτροπή να αποτιμήσει τη ζημία της "Ζήμενς"; Ποιος θα την αποτιμήσει; Η "Ντόιτσε Τέλεκομ" στον ΟΤΕ; Σε ποιον θα βάλετε; Στον ένα συνεταίρο να κυνηγήσει τον άλλο; Αλλά δεν αξιώθηκε μέχρι τώρα το Δημόσιο να κάνει έστω μια στοιχειώδη αποτίμηση».