Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Εμπαίζει χιλιάδες νέα ζευγάρια που τα παιδιά τους είναι εκτός

Την άμεση επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, απαίτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος. Τα κονδύλια δεν επαρκούν, ήταν η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Κυνική ήταν η ομολογία του υπουργού Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος δήλωσε πως «τα λεφτά που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, οι ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν επαρκούν για όλα τα παιδιά», παράλληλα σημείωσε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών. Αποδέχθηκε ότι το κόστος των περικοπών στους παιδικούς σταθμούς μεταβιβάζεται στη λαϊκή οικογένεια, λέγοντας ότι υπάρχουν γονείς που «μπορούν να συνεισφέρουν τα τροφεία στον παιδικό σταθμό, γιατί να μην χρηματοδοτήσουν με αυτή την αντιπαροχή τα φτωχότερα παιδιά που το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του;». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ...ανθρωπιστική προσφορά που έγινε για τους παιδικούς σταθμούς από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», αναφέροντας πως αποδεικνύει ότι «οι έχοντες πρέπει και αυτοί να ευαισθητοποιηθούν».
«Οταν η κοινωνία βάζει τα παιδιά στη διαπραγμάτευση είναι κοινωνία κτηνών και όχι ανθρώπων», δήλωσε ανταπαντώντας η Λ. Κανέλλη, αναφερόμενη στις περικοπές κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς. «Πώς τολμάτε» συνέχισε «να ανεβαίνετε στα βήματα και να μας λέτε ότι "όλοι οι Ελληνες μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση"; Πλην βεβαίως των παιδιών και των νηπίων διότι θα έχουμε παιδιά πλούσιων δήμων, παιδιά ακριβότερου τιμολογίου, παιδιά φθηνότερου τιμολογίου, παιδιά υπαγόμενα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, παιδιά υπαγόμενα στο ιθαγενές πρόγραμμα».
Η βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε στη συνέχεια ρητορικά το ερώτημα: «Υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα; Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός; Εχουν οι παιδικοί σταθμοί πρόγραμμα;», απαιτώντας να καθοριστεί «σε βασικό επίπεδο σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των οικονομικών του δήμου, τι πρέπει να τρώνε όλα τα παιδιά σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, τι πρέπει να μαθαίνουν, πόσες πλαστελίνες να έχουν, τι αγωγή θα έχουν».
Μάλιστα, σχολίασε και τη δωρεά για παιδικούς σταθμούς από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχου», τονίζοντας ότι κινείται «στα πλαίσια της θεσμοθετημένης από την Ευρώπη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Είναι παράδοση του κράτους πρόνοιας του ουσιαστικού κράτους σε εταιρείες, στα περισσευούμενα από τα γιγάντια κέρδη τους. Διότι σε τελευταία ανάλυση τα 4,5 εκατομμύρια δεν είναι ούτε μισό ευρώ για έναν τέτοιο οικονομικό κολοσσό».