Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΕ - ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ: ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Ετοιμάζουν μπίζνες σε Δήμους - Περιφέρειες
Μπίζνες σε Δήμους και Περιφέρειες επιδιώκει να προωθήσει η ελληνογερμανική συνεργασία που εγκαινιάστηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτελ.
Οι δύο πλευρές που συναντήθηκαν χτες αποφάσισαν να συνεργαστούν πάνω σε τρεις άξονες: Στον εξορθολογισμό των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, στην αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και στη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές με τραγικές συνέπειες για το λαό. Ορισμένοι από τους τομείς όπου μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία είναι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, χρήση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, προώθηση συνεργιών μεταξύ Δήμων και επιχειρήσεων, αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας κ.ά.
Από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών όσο και από τις δηλώσεις του Χ. Φούχτελ φάνηκαν τα παρακάτω: Προωθείται ένα μοντέλο Τοπικής Διοίκησης που θα λειτουργεί με απολύτως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όλων των μορφών τις συμπράξεις με το κεφάλαιο. Θα αλλάξει επίσης ριζικά το μοντέλο των κοινωνικών δομών των Δήμων και υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ο.κ. θα πάρουν εταιρική μορφή, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες που παρέχονται και στους εργαζόμενους. Ιδιωτικοοικονομικά θα είναι επίσης και τα κριτήρια αξιοποίησης της περιουσίας των δήμων, όπως ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης κ.λπ.
Η γερμανική πλευρά θα μπορεί να έρχεται σε απευθείας συνεργασία με δήμους και Περιφέρειες χωρίς να χρειάζεται μεσολάβηση της κεντρικής διοίκησης.