Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ" ΚΑΙ ΤΗ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 29/6

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ"
Οι συνεχείς απελευθερώσεις του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατ΄εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυεθνικών ομίλων, οδήγησαν στη συρρίκνωση και το κλείσιμο χιλιάδων μικρών καταστημάτων, στην αύξηση της ανεργίας, στην επικράτηση μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο.
Αυτοί οι μονοπωλιακοί όμιλοι καθορίζουν από την ποιότητα των προϊόντων που μας πασάρουν, μέχρι τις τιμές, αυτοί καθορίζουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό ¨κόστος¨ των χιλιάδων εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων.
Οι απελευθερώσεις του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας και δεν αποκλείεται, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, η 24ωρη λειτουργία του εμπορίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, ¨απασχολούνται¨ 3ωρα, 4ωρα, προγράμματα ΕΣΠΑ, εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.
Απόρροια των παραπάνω είναι και οι ¨Λευκές νύκτες¨ που έχουν αρχίσει να οργανώνουν διάφοροι Δήμαρχοι με κάποιους εμπορικούς συλλόγους και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ξεροσταλιάζουν όρθιοι από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και σε κάποιες περιπτώσεις χαράματα της επομένης.
Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αυτοί οι Δήμαρχοι (Ίλιον, Μαρούσι) είναι στελέχη της Ν.Δ. , όπως και η πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων που αιτούνται για τις ¨Λευκές νύκτες¨ .
Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι το ίδιο αίτημα είχε καταθέσει και ο ¨ανεξάρτητος¨ Καμίνης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με τον εμπορικό σύλλογο Αθήνας (Ν.Δ) το Δεκέμβρη του 2013.
Περίτρανα αποδεικνύεται ότι οι ίδιες παρατάξεις που συγκυβερνούν και νομοθετούν όλα τα αντεργατικά μέτρα, αυτές οι ίδιες παρατάξεις υλοποιούν σε Δήμους και Διοικητικά Συμβούλια στα σωματεία των εργοδοτών αυτά τα μέτρα.
Στο εργατικό κίνημα αυτοί που συναίνεσαν στην απελευθέρωση του ωραρίου που άνοιξε το δρόμο για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και 68 ωρών, υλοποιώντας της έκθεση ΣΕΡΚΑΣ είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΜΕΙΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ) που είναι πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, άλλωστε ως θιασώτες και ένθερμοι υποστηρικτές της Ε.Ε. είναι πρωτοπόροι στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων μέσα στο εργατικό κίνημα.
Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ας δουλέψουν αυτοί που αποφάσισαν για τις ¨Λευκές νύκτες¨ .
Όλοι αυτοί που πριμοδοτούν και ενισχύουν το πολυεθνικό κεφάλαιο μεθοδεύοντας την 24ωρη λειτουργία του εμπορίου, είτε είναι Δημοτική αρχή, είτε εμπορικοί σύλλογοι, ας γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν θα ¨εκβιάζονται¨ για πολύ, θα έρθει η στιγμή που η αγανάκτηση τους θα γίνει οργανωμένη δράση για να πετάξουν τα παράσιτα από πάνω τους.
ΤΟ Δ.ΣΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ & ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση θίγει και αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αφορά τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες, που το κεφάλαιο τους θέλει τελείως απροστάτευτους, χωρίς ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση, έχει στόχο την ασφάλιση, την υγεία, την περίθαλψη, την προστασία από εργατικό ατύχημα, τις συντάξεις.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουν γενική επίθεση στα επιδόματα μητρότητας, ανεργίας, στέγης-κατοικίας, αναπηρίας.
Θέλουν να μας σπρώξουν στην ιδιωτική ασφάλιση, να μην παρέχει το κράτος καμία εγγύηση και προστασία.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, καθοδηγούνται από την Ε.Ε. , από κεντρικές αποφάσεις και οδηγίες της, δεν αποτελούν λογιστικό πρόβλημα αλλά πολιτικό.
Π.χ. η συνεχής μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η συζήτηση για την πλήρη κατάργηση τους απαντά σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση , έχει βαθιά ταξικό περιεχόμενο.
Παράλληλα με την αντιασφαλιστική επίθεση, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, καταργεί την Κυριακάτικη αργία ικανοποιώντας την πάγια απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του εμπορίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απελευθερώνει τις προσφορές και τις εκπτώσεις για όλο το χρόνο επιτρέποντας τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Όλα τα παραπάνω εάν τα συνδέσουμε με την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία τονίζεται ότι ¨στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να μειωθούν ή έστω να συγκρατηθούν τα μισθολογικά βάρη και κόστη και για να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές μισθών και νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς ¨, είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τσακίζει δικαιώματα από τους εργαζόμενους για να χαρίζει νέα κέρδη στο κεφάλαιο.
Απαιτείται σύγκρουση και πάλη, είναι θέμα συσχετισμού δύναμης η απόκρουση της αντεργατικής επέλασης, είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος να πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, να ανακόψει την επίθεση, να προτείνει και να επιβάλλει άμεση μέτρα.
Να μην επιτρέψουμε άλλη επιδείνωση στη ζωή μας.
Συμμετέχουμε όλοι στη Γενική Συνέλευση του κλάδου Κυριακή 29/6/2014.

10 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Αγ. Φιλοθέης 5β-Πλ. Μητροπόλεως.

ΤΟ Δ.Σ.