Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ιστορικό Περίπατο στο Λαύριο πραγματοποίησε η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ



Μια όμορφη Κυριακή ήταν η περασμένη για την Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις Μπραχαμίου του ΚΚΕ: Εκδρομή στο Λαύριο με ξενάγηση αλλά και ξεκούραση με μπάνιο στη θάλασσα.
Ο ιστορικός περίπατος στο Λαύριο, οργανώθηκε με αφορμή δύο σημαντικές ιστορικές επετείους: Τη συμπλήρωση 85 ετών από την απεργία των μεταλλωρύχων της Γαλλικής Εταιρείας το 1929 και 50 ετών από την απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο εργοστάσιο του Καρέλλα, το 1964.
Η περιήγηση ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η εξόρυξη μεταλλευμάτων. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορική διαδρομή ενός τόπου που ταυτίστηκε με την ύπαρξη μεταλλείων, λόγω του πλούσιου υπεδάφους του. Ολόκληρη η περιοχή έχει φιλοξενήσει από την αρχαιότητα μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποτελέσει πεδίο σκληρών αγώνων και ταξικών συγκρούσεων από την εποχή ακόμα της δουλοκτησίας. Χαρακτηριστικά ο άργυρος από τα μεταλλεία Λαυρίου χρησιμοποιήθηκε για αθηναϊκά νομίσματα. Ο Βάλσαμος Συρίγος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ανέλυσε τη διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων: «Μπορεί η αρχαία Αθήνα να είχε να επιδείξει κάλλος και μεγαλεία, όμως εκεί ήταν το φαίνεσθαι και εδώ το είναι..» ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της ξενάγησης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα των πρώην μεταλλείων. Έγινε αναδρομή στην ιστορία των ταξικών αγώνων στο Λαύριο με ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε στην εργατούπολη το 1896 με κύριο αίτημα τη δημιουργία φαρμακείου για τους εργάτες καθώς και στις απεργίες του 1929 και του 1964.