Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020.


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Σμύρνης τονίζει ότι ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2020 είναι για άλλη μια φορά αντιλαϊκός. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 31% μόνο της χρηματοδότησης προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Σμύρνης Γιάννης Κιουλάνης ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
«O προτεινόμενος προϋπολογισμός έχει βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτόν αποτυπώνεται ότι επί της ουσίας η Δημοτική Αρχή δεν διαφωνεί με το συνολικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και των δήμων που θα λειτουργούν ως ανώνυμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για προϋπολογισμό που καθορίζεται από το μεσοπρόθεσμο 2018 - 2022, υπό την αυστηρή εποπτεία του οικονομικού παρατηρητηρίου πλήρως ευθυγραμμισμένο με το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Ένα βασικό μέγεθος που αποτυπώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είναι η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης περίπου στο 31% και ιδίων εσόδων στο 69%. Αναλογία που δείχνει πόσο έχει βαθύνει ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως ένας ακόμη φορομπηχτικός μηχανισμός. Η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων. Η αντίστοιχη σχέση είναι 0,68. Άρα πρέπει ο δήμος να εισπράττει περισσότερα για να μπορεί να δαπανήσει. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Γι' αυτό λέμε ότι ο προϋπολογισμός έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Θέλετε να δαπανήσετε περισσότερα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά δεν μπορείτε; Αυξήστε τα έσοδα από την μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεκαπλασιάστε τη! Λέμε επίσης ότι έχει και αντιδραστικό χαρακτήρα, γιατί πέρα από το πως συντάσσεται, συμπληρώνει το γεγονός ότι για την έγκρισή του, ως έγκυρες μετράνε μόνο οι θετικές ψήφοι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν το δικαίωμα αρνητικής ή λεύκης ψήφου. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η επίλυση των προβλημάτων και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και άλλα, θα κριθούν από την αγωνιστική - λαϊκή διεκδίκηση και απέναντι στον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.»
Ο αντιλαϊκός προσανατολισμός του προϋπολογισμού αποτυπώθηκε και στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, στο οποίο αποτυπώνονται οι προτεραιότητες, οι ιεραρχήσεις και οι διεκδικήσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Τα έργα που αποτυπώνονται σε αυτό ( πχ ανάπλαση Ομήρου-Παλαιολόγου) είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Από την άλλη δεν προβλέπεται ανέγερση σχολείων, ούτε καν τα απαραίτητα έργα για την δίχρονη προσχολική αγωγή. Δεν υπάρχουν δαπάνες για δημιουργία παιδικών χαρών, για έργα πολιτικής προστασίας όπως για την αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση. Ερωτήματα προκαλεί η μη αξιοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για τις μελέτες. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Σμύρνης καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες και άμεσες λαϊκές ανάγκες.