Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ!
Παρότι βρισκόμαστε πλέον 10 εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι γονείς παιδιών νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας ζούμε στην ανασφάλεια  καθώς δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάνε τα παιδιά μας.

Την Τρίτη 30/6/2020 ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή σχετικά με την εφαρμογή της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο δήμο μας.

Η Δημοτική Αρχή δεν επέτρεψε καν στο γονέα και  μέλος του συλλόγου μας να θέσει τα ερωτήματα και της ζήτησε να αποχωρήσει ενώ και άλλοι γονείς βρίσκονταν κάτω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου περιμένοντας απαντήσεις!

Επιμείναμε ώστε να δοθούν απαντήσεις και καταθέσαμε εγγράφως τα ερωτήματά μας. Από τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την αποχώρηση μας, ενημερωθήκαμε ότι ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε. Από την δημοτική αρχή επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Παιδείας θα αναστείλει την εφαρμογή για ένα χρόνο, ότι όσα παιδιά δεν μπουν στις υπάρχουσες δομές των νηπιαγωγείων θα παραμείνουν στους παιδικούς σταθμούς ενώ όσα δεκάδες ακόμα παιδιά δεν χωράνε θα μεταφερθούν σε δομές όμορων δήμων! 

Αυτή είναι η απάντηση που έχει να δώσει η δημοτική αρχή και το Υπουργείο στην αγωνία εκατοντάδων γονέων; «Περιμένετε στο ακουστικό σας να σας πούμε πού θα βρίσκεται το παιδί σας το Σεπτέμβρη»; Να πούμε δηλαδή και ευχαριστώ αν θα χωρέσουν στις λυόμενες αίθουσες που ετοιμάζουν για νηπιαγωγεία; Ή στα 25αρια τμήματα πού θα στοιβάξουν τα παιδιά μας στις υπάρχουσες δομές;  Και τι θα γίνει με τους άνεργους γονείς; Τους γονείς που δεν έκαναν αίτηση στους παιδικούς σταθμούς περιμένοντας ότι το παιδί τους θα πάει στο νηπιαγωγείο; 

Η δημοτική αρχή «κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» αντί να διεκδικήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, «βάζει πλάτη» στην κεντρική πολιτική που στήριξαν η προηγούμενη και σημερινή κυβέρνηση. Αποδέχεται τη λογική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα ότι η παιδεία είναι κόστος, ότι όλοι εμείς οι γονείς που έχουμε πληρώσει και ξαναπληρώσει δεν δικαιούμαστε να απολαμβάνουν τα παιδιά μας τα αυτονόητα. 

Γιατί η κυβέρνηση την ώρα που ταΐζει με ζεστό χρήμα τους αναξιοπαθούντες μεγαλοξενοδόχους και άλλους βιομηχάνους δεν βρίσκει ευρώ να δώσει για την ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων; Για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία μας; Για μόνιμες καθαρίστριες;

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα ούτε ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί  πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους. Γι’ αυτό η  Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για  τα παιδιά μας!

Η εξέλιξη της κοινωνίας μας προσφέρει τη δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή , με όλο το αναγκαίο προσωπικό , σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια. 

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και γονέων για:

  • Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.
  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος  για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.
  •  Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.