Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών

 

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Σμύρνης με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Κιουλάνη επισκέφτηκε τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης μας την Τρίτη 1/9/2020 και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει με τους παιδαγωγούς και να διαπιστώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενόψει μάλιστα και του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι η κυβέρνηση πέρα από το να ρίχνει την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζόμενους και γονείς δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας εργαζομένων και παιδιών. Αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες που υπήρχαν χτες και αυξάνονται σήμερα λόγω της πανδημίας, για ανέγερση νέων υποδομών και χώρων, γενναία κρατική χρηματοδότηση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς ενώ την ίδια ώρα κατευθύνει δις ευρώ σε μεγαλοξενοδόχους και εφοπλιστές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επίσης σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η δημοτική αρχή φαίνεται ότι και φέτος στο δήμο μας δεκάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των παιδιών, που λόγω της εξαίρεσης του δήμου Νέας Σμύρνης από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αυτά είτε μένουν εκτός παιδικών σταθμών, είτε αναζητούν κάποια ιδιωτική δομή, είτε θα μείνουν σπίτι τους.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες συνθήκες για την υγεία παιδιών και δασκάλων που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα γιατί τα θεωρεί κόστος. Η δημοτική αρχή συμφωνώντας με τις κυβερνητικές πολιτικές εφαρμόζει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, δεν διεκδικεί, μεταθέτοντας στην ουσία την ευθύνη σε εργαζόμενους, γονείς, και μικρά παιδιά.

Η Λαϊκή συσπείρωση διεκδικεί, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία για το ασφαλές άνοιγμα των παιδικών σταθμών, τη μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή. Επίσης διεκδικεί την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου παιδαγωγικού προσωπικού, προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης να γίνεται μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων. Απαιτούμε τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων, των γονιών και των μαθητών και θα στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων όρων για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών.  Να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να εφαρμόσει το αντίστοιχο σχέδιο ώστε κανένα παιδί βρεφικής και προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών.